Afbeelding

Woningcorporatie Veluwonen prepareert huurders op hoge gasprijs

Algemeen

REGIO - Woningcorporatie Veluwonen prepareert huurders op hoge gasprijs. Ze doet dat onder meer door huurders te attenderen op mogelijkheden om energie te besparen of mogelijk een betalingsregeling aan te bieden. Overigens hebben zich nog geen klanten gemeld bij de verhuurder met betalingsproblemen ten gevolge van de hogere energieprijzen, zegt woordvoerder Karien Witteveen van Veluwonen.

Als bekend zwicht heel Europa onder de last van een gascrisis. Dat geldt zeker voor Nederland dat dankzij het overvloedige Groningse gas een enorme gasinfrastructuur optuigde. Gevolg: nog steeds is ongeveer 95 procent van de woningen in ons land voorzien van een gasaansluiting voor de centrale verwarming, tapwater (douche) en koken. De kraan in Groningen is echter grotendeels dicht gedraaid, zodat Nederland in belangrijke mate is aangewezen op de internationale energiemarkten. En daarop is de vraag naar gas zeldzaam hoog, onder meer door de opkrabbelende economie en de stagnerende aanvoer van gas uit landen als Rusland en Noorwegen.

De meeste pijn wordt gevoeld door mensen met een laag inkomen, volgens onderzoeksorganisatie TNO. Het becijferde dat rond de 550.000 huishoudens in Nederland lijden aan ‘energiearmoede’.

Bij Veluwonen is er nog geen hulpvraag dus. Witteveen: “We kunnen niets doen aan de energieprijzen zelf en zijn daarom blij dat de overheid hier haar verantwoordelijkheid neemt. Dit ontlast onze huurders.”

Ze doelt daarbij op het feit dat het demissionaire kabinet 3,2 miljard euro investeert om burgers te compenseren voor de fors stijgende energieprijzen. Gemiddeld gaat het om zo’n 400 euro per huishouden.”

Witteveen: “We vragen onze huurders die door hogere energieprijzen toch de huur lastiger kunnen betalen, om zo snel mogelijk met ons te bellen. Dan zoeken we graag samen naar een oplossing, bijvoorbeeld een betalingsregeling of hulp van De Voorzieningenwijzer. Die laatste biedt een reeks handreikingen voor manieren waarop je geld slimmer kunt besteden, bijvoorbeeld door het inschakelen van een gratis bespaar expert.”
Bewoners kunnen (met hulp van Veluwonen) zelf ook iets doen. Bijvoorbeeld door voor zonnepanelen kiezen. In het dorp Brummen deed 80 procent van de huurders dat en dat scheelt hen in de energiekosten. Veluwonen werkt samen met de gemeente Brummen en BrummenEnergie aan het project ‘Brummen geeft energie’. Huurders kunnen een energiecoach of -conciërge laten komen voor advies en praktische hulp. De conciërge neemt gelijk energiebesparende middelen mee en installeert ze. Dit alles is gratis voor de huurders.
Witteveen geeft aan dat het gemiddelde energielabel voor de 4000 woningen van Veluwonen ‘B’ is. De komende vijf jaar worden ruim 650 huizen verbeterd tot label A (waar dat kan) of beter. Alle van nieuwbouw van Veluwonen heeft dit label al en is gasloos.

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 3 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 3 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 4 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 5 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 5 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03