Afbeelding

QR-code niet voor alle ouderen toegankelijk

Algemeen

BRUMMEN – Is het u wel eens opgevallen dat tegenwoordig veel dingen via het internet geregeld moeten worden? Zo ook de aanvraag voor een QR-code om ergens toegang te krijgen. Vooral voor de gevaccineerde ouderen is dat niet zo vanzelfsprekend te regelen. Er is geen computer en al helemaal geen smartphone waar zij de coronacheck-app dan op kunnen zetten. En dan?

Dit was ook het geval bij Corry Hoogenstrijd (94jr) uit Brummen, zij is gevaccineerd en wilde op vakantie in Duitsland en onlangs met een groep naar een plaatselijk restaurant. Maar ze had geen idee hoe zij die QR-code kon aanvragen. Zij kreeg hulp van haar kinderen en toen was het snel geregeld. Haar zoon zorgde voor een DigiD en haar dochter de QR code. Zij printte hem uit en deed het in een plastic hoesje zodat Corry het gemakkelijk in haar tas kan meenemen en laten zien indien nodig. “Zonder hun hulp was het me niet gelukt hoor! En dan vraag ik me af hoe anderen dat moeten doen als ze niemand hebben die hen daarmee kan helpen.” 

Geen computer of smartphone

Het lijkt erop alsof er gemakshalve van uit wordt gegaan dat iedereen een computer heeft en deze zaken dus zelf kan regelen. Bovendien zou iedereen intussen wel een smartphone bezitten waarop de QR-code gedownload kan worden, en de coronacheck gedaan kan worden bij een te bezoeken restaurant of andere gelegenheid. Niets is echter minder waar. En hoe gaat het dan?

Voor deze groep zijn er gelukkig andere oplossingen. Zoals bij de bibliotheek in Brummen. Hier kunt u een formulier ophalen om een papieren QR-coce aan te vragen. Dit formulier is tevens te halen bij het gemeentehuis en SWB. En daarvoor hoeft u geen DigiD te hebben, dit kan namelijk ook met enkel uw burgerservicenummer en uw postcode. Dit formulier stuurt u op naar een antwoordnummer (kosteloos dus) en dan krijgt u een QR code op papier thuisgestuurd. Die kunt u dan gemakkelijk meenemen voor een restaurantbezoek bijvoorbeeld.

Hebt u wel een smartphone en wilt u deze gebruiken voor de QR-code, maar heeft u geen idee hoe dit dan verder in zijn werk gaat? Dan kunt u ook bij de bibliotheek terecht voor hulp op dit gebied. Op donderdagmiddag zijn hier van 14.00-15.00 uur een aantal vrijwilligers van Seniorweb aanwezig, om u daarbij te helpen. Zij helpen u uiteraard ook bij andere zaken die via het internet aan te vragen zijn.

Bent u niet gevaccineerd dan is het testen voor toegang noodzakelijk, dat kan bijvoorbeeld in Apeldoorn of Doetinchem doen. Test men negatief dan krijgt men een QR code die 24u geldig blijft.

ALLES MOET TEGENWOORDIG DIGITAAL, MAAR WAT ALS JE GEEN INTERNET HEBT?

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 16 uur geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 16 uur geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 17 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36