Foto: Marion Verhaaf
Foto: Marion Verhaaf

Regulering carbidschieten aangescherpt én verruimd

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De gemeente Brummen gaat- als de raad ermee instemt- de regels voor carbidschieten aanscherpen, maar op sommige punten worden ze ook iets verruimd. Dat blijkt uit voorgestelde wijzigingen van de zogeheten Algemene Plaatselijke verordening (APV).

Carbidschieten kent een lange historie. Ook in Brummen. De laatste jaren neemt de belangstelling ervoor toe. Dat was zeker afgelopen jaarwisseling het geval. Aanleiding was het feit dat tijdens die jaarwisseling het verboden was vuurwerk te bezitten en af te steken, vanwege de zware druk op ziekenhuizen en zorgverleners door corona. Tijdens de jaarwisseling 2019-2020 moesten bijna 1.300 slachtoffers van vuurwerk naar het ziekenhuis of een huisartsenpost. Die druk konden de zwaar belaste zorginstellingen er afgelopen jaar niet bij hebben. Het gevolg was dat door knalliefhebbers op grote schaal werd uitgeweken naar carbid.

De gemeente Brummen gaat ervan uit dat de regels rond het legale vuurwerk steeds strenger worden, ook zonder corona. Het vermoeden bestaat dat meer met carbid geschoten zal worden.

De traditie van carbid schieten moet wat het college betreft blijven bestaan. Maar om het veilig te laten verlopen worden nu de regels in de APV aangescherpt.

Voortaan is verboden zonder vergunning van de burgemeester met carbid te schieten. Het schieten mag slechts plaatshebben op 31 december tussen 10 uur en 18 uur op een afgezet terrein. Voorheen was dat overigens van 12 tot 18 uur. Degene die carbid schiet of daarbij behulpzaam is, is 18 jaar of ouder, draagt deugdelijk oog- en gehoorbescherming en is duidelijk herkenbaar door het dragen van een oranje- of geelkleurig hesje. De schutters mogen geen alcohol of drugs hebben gebruikt. Er moet gebruik gemaakt worden van deugdelijke (melk)bussen en dergelijke met een maximale inhoud van 40 liter (was 30). Ook moet ruime afstand gehouden worden van woningen (100 meter), zorginstellingen (300 meter) en gebouwen waarin dieren worden gehouden (300 meter). Toeschouwers moeten op ruime afstand verblijven en er mag met hooguit vijf melkbussen tegelijk worden geschoten.

Overigens krijgen de ‘professionele’ carbidteams, als het Brummense Carbid Team meer vrijheden. Onder meer mag met grotere bussen worden geschoten. De gemeente is daarover in overleg met de leden van die teams.
De gemeenteraad bespreekt het voorstel in het forum van 4 november 2021 en stelt een en ander al dan niet aangepast in de raadsvergadering van 18 november vast.

Uit de krant

Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 minuten geleden
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 30 minuten geleden
Michelle Hofenk blij met support vanuit VV.Oeken.
Stichting 22Q11 blij met reclamebord bij vv Oeken Algemeen 40 minuten geleden
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 1 uur geleden
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 19 apr, 15:14
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 19 apr, 15:13
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 19 apr, 15:11
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 19 apr, 15:00
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 19 apr, 14:46
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 19 apr, 14:36