Afbeelding

Nauwelijks Open Monumenten in Brummen

Algemeen

BRUMMEN - Aankomende zondag is de landelijke Open Monumentendag. In de ons omliggende gemeenten is van alles georganiseerd, in Brummen zal het echter rustig blijven. Dit wordt veroorzaakt door een gebrek aan een organiserend comité.

Tijdens de Open Monumentendag openen duizenden monumenten in heel Nederland gratis hun deuren voor publiek. Met dit evenement, altijd georganiseerd in het tweede weekend van september, willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek. De dagen worden georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités. En daar wringt in Brummen precies de schoen, want er is momenteel geen actieve werkgroep.

Slapende

Inge Rekers was jarenlang betrokken bij de werkgroep in Brummen. Deze is echter momenteel slapende. “De gemeente Brummen kent enorm veel monumenten. Het merendeel is in particulier bezit maar jarenlang hebben we het toch voor elkaar gekregen om mensen hun deuren te laten openen. Dat ondersteunden we dan met allerlei activiteiten, zoals puzzel- of fietstochten. Zo hebben we echt mooie dingen kunnen organiseren. Maar zoals vaak met dit soort dingen, de aanloop was nooit heel groot, het aantal vrijwilligers liep terug en we hadden geen nieuwe aanwas. Daarom hebben we een jaar of twee geleden in goed overleg besloten om ermee te stoppen. Destijds kreeg de werkgroep enige subsidie vanuit de gemeente, en ik denk ook wel dat die subsidies nog gewoon bestaan en iemand het zo weer op zou kunnen pakken. Het zou mooi zijn als er weer een groep mensen is die zich hier voor zou willen inzetten.” 

Rondleidingen

Dit weekend dus geen centraal georganiseerde activiteiten in onze gemeente, maar helemaal stil blijft het ook niet. De kerk in Hall zal in ieder geval haar deuren openen. Zowel zaterdag (van 10 tot 16 uur) en zondag (van 12 tot 16) kunnen liefhebbers de kerk bezoeken en zullen rondleiders aanwezig zijn om iets te vertellen over de bijzondere bouwstijl en rijke geschiedenis van de kerk. En ook in de omliggende gemeenten Apeldoorn en Zutphen is het nodige te doen. In Apeldoorn zijn diverse kerken en monumenten geopend. Het Centraal informatiepunt, waar ook de programmaboekjes worden uitgegeven, is te vinden in het Coda Gebouw aan de JC Wilslaan.

Festivalgevoel in Zutphen

De werkgroep in Zutphen maakt er helemaal een happening van. Tijdens het Open Monumentenweekend laat Zutphen letterlijk zien wat het in huis heeft. Met een divers programma, bepaald door de stad, verlengt Theater Hanzehof & Buitensociëteit het vakantie- en festivalgevoel met theater, cabaret, muziek, eten en drinken op ‘Camping Hanzehof’. In de binnenstad van Zutphen zijn ruim 70 activiteiten te vinden, in monumenten en musea, en met exposities, muziek en toneel, rondleidingen en natuurlijk kinderactiviteiten probeert de stad een echt festivalgevoel te creëren. Voor iedereen is er wat te doen; Reis met een oldtimer bus, bezoek het genietcafé Emerpark, neem een kijkje bij het Monument van het jaar 2021, een historische aardappelkelder, of bezoek één van de vele monumenten en kerken. Kinderen kunnen door drie monumenten te bezoeken een ijsje verdienen. De Burgerzaal is het kloppende hart van de Open Monumentendagen. Tijdens het weekend is de monumentale Burgerzaal het informatiecentrum en startpunt voor informatie en rondleidingen. Ook zijn er diverse stands en vinden er optredens plaats. Genoeg dus om naar uit te kijken.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 13 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 13 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 13 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 15 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 15 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 15 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 15 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 16 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 16 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 16 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 16 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 16 uur geleden