Logo brummensnieuws.nl

Woningmarkt in regio zeer levendig

  Zakennieuws

REGIO - De woningmarkt in de regio is zeer levendig. Over de gehele breedte. Maar vooral de betaalbare woningen tot ongeveer 250.000 euro gaan als zoete broodjes. Dat zegt Hans van Reen, van makelaardij Eggink Maalderink. “Onder de twee ton is al bijna niets meer te krijgen”, valt zijn collega Andries Kaak van de gelijknamige makelaardij hem bij.

De twee reageren daarmee op het bericht van de Nederlandse Vereniging van Makelaars deze week: waar verwacht zou kunnen worden dat die markt inzakt door de onzekerheden die het coranavirus met zich meebrengt, blijkt dat volstrekt niet het geval.

Kaak: “Er was toen de ernst van corona duidelijk werd een dipje. Wat afspraken werden afgezegd. Maar dat duurde een week. Natuurlijk zijn mensen ongerust., maar het remt de vraag niet. We hebben ook te maken met krapte op de woningmarkt: veel vragers, te weinig aanbod. En de rente is laag. Dat zorgt ervoor dat de markt levendig is, maar ook dat veel mensen lang moeten zoeken. Er wordt simpelweg nog steeds te weinig gebouwd.”

Van Reen zegt dat er nog een factor is die de druk in de regio opvoert. Een groeiende vraag naar woningen van Randstedelingen. “Er was een tijd van trek naar het westen. Nu zie je mensen terugkomen en -vaak ook omdat er kinderen zijn- de grotere rust van het oosten opzoeken. Ik kan me voorstellen dat die vraag door corona verder groeit. Dat mensen de drukte liever achter zich laten. Het feit dat nu ook blijkt dat op afstand werken kan, dankzij bijvoorbeeld beeldbellen, helpt daarbij. Je hoeft niet altijd fysiek op het werk te zijn. En kunt dus ook gemakkelijke verder van je werk wonen. Overigens zie je dat westerlingen die hier kopen vaak toch van oudsher een binding hebben met deze regio. Omdat bijvoorbeeld hun opa en oma hier woonden.” 

Beide makelaars zien een zeer grote vraag naar woningen tot 250.000 euro. Vooral als die in goede, opgeknapte staat verkeren. Ook naar woningen in de prijsklasse tot zes ton is de vraag stevig. Daarboven vergt verkopen meer inspanning.

De makelaars hebben hun praktijk wel moeten aanpassen. ‘Open huizen” organiseren is er bijvoorbeeld niet meer bij. Bezoeken van kopers aan panden zijn dus achtereenvolgens, met desinfectie bij de voordeur van de te bezichtigen woning en handschoenen verplicht. Kaak: “Tja, dat vergt tijd als er veel belangstellenden zijn. Maar het is nu eenmaal niet anders.

Meer berichten
 


Week 24

Deze week stond er geen puzzel in de krantDe oplossing voor week 45: