Afbeelding

1 mei 2023 Dag van de Arbeid

Ingezonden

INGEZONDEN: Elk jaar wordt op 1 mei door de sociaaldemocratische organisaties aandacht besteed aan de dag van de arbeid.

In Europa is 1 mei op een paar landen na, waaronder Nederland, zelfs een officiële feestdag. Ook is 1 mei is een katholieke feestdag, namelijk het feest van Sint Jozef als arbeider.

Aan de 1 meiviering ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag. De eis om acht uur per dag te hoeven werken kent een lange voorgeschiedenis. 

Al in de 15e en 16e eeuw werden door Engelse ambachtslieden al acties gevoerd om per dag niet meer dan acht uren te werken. Ook in jaren daarna werd regelmatig in Europa en de Verenigde Staten aandacht gevraagd voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden, waaronder een kortere werkdag.

Op 1 mei 1890 werd voor het eerst in veel Europese landen, waaronder Nederland en in de Verenigde Staten De Dag van de Arbeid werd gevierd. De demonstraties en stakingen die toen werden gehouden had alleen in de Verenigde Staten direct succes. Voor de bouwvakkers werd in enkele deelstaten de achturige werkdag ingevoerd, terwijl in sommige andere vakgebieden een negenurige werkdag. 

In Nederland werd pas in 1919 bij wet de achturige werkdag verplicht.

Deze wet was ingediend door de toenmalige minister van Arbeid, Piet Aalberse.

De dag van de Arbeid is voor de PvdA met name een moment om vrijwilligers, die inwoners van onze gemeente helpen met allerlei zaken in het zonnetje te zetten.

Denkt u bijvoorbeeld aan de schuldhulpverlening, het aanvragen bij de gemeente van toeslagen of huishoudelijke hulp, etc.

Daarnaast worden door de PvdA regionaal en landelijk bijeenkomsten georganiseerd om de actuele sociaal-maatschappelijke onderwerpen te bespreken. Want er is zeker nog werk aan de winkel om een meer rechtvaardige samenleving te realiseren. 

Daar kunnen we uw hulp en steun goed bij gebruiken.

Daarom, als u zich betrokken voelt bij het gedachtengoed van de sociaal-democratie of belangstelling heeft voor het werk van de PvdA in de gemeente Brummen, dan nodigen we u uit contact met ons opnemen. U kunt ons bereiken via onze website brummen.pvda.nl. Ook kunt u onze berichten volgen via Facebook en Instagram.

Het bestuur van de PvdA, afdeling Brummen – Eerbeek.

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48