Afbeelding

Nee, nee, nee!

Ingezonden

INGEZONDEN: Nee, nee, nee! Lûtsen, Paul en Laurens zeggen “Nee” in hun ruime achtertuin met vrij zicht, tegen nieuwe huizen. De argumenten. De aard en karakteristiek van Brummen wordt uit de voegen getrokken met de komst van deze woningen. 4000 nieuwe mensen komen in Brummen wonen. De sterke saamhorigheid in Brummen heeft hieronder te lijden. Kunnen nieuwe bewoners niet samenhoren? Er lopen edelherten en er broeden kerkuilen. Op nog geen 15 hectare hebben ze 31 hazen geteld. 

Maar. Achter het station in Brummen lopen geen edelherten maar reeën, de kerkuilen broeden ook in een park en de hazen worden jaarlijks gedeeltelijk afgeschoten door lokale jagers. De biodiversiteit staat onder druk door boeren, industrie, logistieke centra en consumentengedrag. Minder door woningen. Ik neem aan dat het nageslacht van deze heren ook ergens woont?

Hier lijkt mij echter iets anders aan de hand. Alle argumenten lijken samen te komen in ‘not in my backyard’. Niemand gaat in op de vraag waar en hoe de woningen kunnen komen, ook voor Brummenaren. Lekker bij het station, zwembad, sporthal en voetbalclub of buiten en landelijk?
Ik hoop op een pleidooi voor kleine generatie bestendige energie+ woningen in koop en huur. Gebouwd met natuurlijke lokale materialen. Ingepast in de omgeving. Een betaalbare buurt met veel groen, nestgelegenheid en leefgebied voor vogels en insecten in gemeenschappelijke tuinen. Een voedselbos erbij met open zichtlijnen, zodat de ruimte tot zijn recht komt. Fietspaden en een autoluwe wijk met een pleintje om op te spelen. Dat kan als de gemeente dat inzet! Dan krijg je een dikke ja in plaats van: nee, en bied je een alternatief. Brummen vernieuwd. Wonen moet iedereen!
Het burgersterrein in Eerbeek ligt ook te wachten op bebouwing. Huizen ipv een oud bos te kappen met kerkuilen en dassen als buren voor een LcE. Ook daar een ecologische autoluwe wijk, waar kinderen gerust buiten kunnen spelen. Met meer inwoners is Eerbeek ook minder afhankelijk van de papierindustrie. Kan de middenstand zijn broodjes aan niet vervuilende burgers verkopen en heeft de toerist wat meer te zien en te doen! Gemeente kies voor je bewoners en voor groen.

J. Dekkers (bd)

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 11 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 11 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 12 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 13 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 13 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 13 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03