Afbeelding

Nee, nee, nee!

Ingezonden

INGEZONDEN: Nee, nee, nee! Lûtsen, Paul en Laurens zeggen “Nee” in hun ruime achtertuin met vrij zicht, tegen nieuwe huizen. De argumenten. De aard en karakteristiek van Brummen wordt uit de voegen getrokken met de komst van deze woningen. 4000 nieuwe mensen komen in Brummen wonen. De sterke saamhorigheid in Brummen heeft hieronder te lijden. Kunnen nieuwe bewoners niet samenhoren? Er lopen edelherten en er broeden kerkuilen. Op nog geen 15 hectare hebben ze 31 hazen geteld. 

Maar. Achter het station in Brummen lopen geen edelherten maar reeën, de kerkuilen broeden ook in een park en de hazen worden jaarlijks gedeeltelijk afgeschoten door lokale jagers. De biodiversiteit staat onder druk door boeren, industrie, logistieke centra en consumentengedrag. Minder door woningen. Ik neem aan dat het nageslacht van deze heren ook ergens woont?

Hier lijkt mij echter iets anders aan de hand. Alle argumenten lijken samen te komen in ‘not in my backyard’. Niemand gaat in op de vraag waar en hoe de woningen kunnen komen, ook voor Brummenaren. Lekker bij het station, zwembad, sporthal en voetbalclub of buiten en landelijk?
Ik hoop op een pleidooi voor kleine generatie bestendige energie+ woningen in koop en huur. Gebouwd met natuurlijke lokale materialen. Ingepast in de omgeving. Een betaalbare buurt met veel groen, nestgelegenheid en leefgebied voor vogels en insecten in gemeenschappelijke tuinen. Een voedselbos erbij met open zichtlijnen, zodat de ruimte tot zijn recht komt. Fietspaden en een autoluwe wijk met een pleintje om op te spelen. Dat kan als de gemeente dat inzet! Dan krijg je een dikke ja in plaats van: nee, en bied je een alternatief. Brummen vernieuwd. Wonen moet iedereen!
Het burgersterrein in Eerbeek ligt ook te wachten op bebouwing. Huizen ipv een oud bos te kappen met kerkuilen en dassen als buren voor een LcE. Ook daar een ecologische autoluwe wijk, waar kinderen gerust buiten kunnen spelen. Met meer inwoners is Eerbeek ook minder afhankelijk van de papierindustrie. Kan de middenstand zijn broodjes aan niet vervuilende burgers verkopen en heeft de toerist wat meer te zien en te doen! Gemeente kies voor je bewoners en voor groen.

J. Dekkers (bd)

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48