Afbeelding

Dansen straks de weidevogels weer de ‘vogeltjesdans’?

Ingezonden

INGEZONDEN: Ja, dat zou best eens kunnen. Het gaat nu slecht met de weidevogelstand. De vraag komt dan om de hoek kijken hoe dat komt. Is het de natuur, is het de mens, is het een uit de hand gelopen hobbyisme of nóg anders? Sommigen zeggen dat de mens schuldig is. Anderen zeggen dat het komt door een natuur dat door de mens niet goed is beheerd.

Ik ga voor de ‘uit de hand gelopen natuur-hobbyisme’. Tegenwoordig overwinteren honderden ooievaars. Deze over-populatie in dit kikkerlandje lusten graag kikkers, muizen, kuikentjes en eieren van weidevogels. Wat overblijft halen de vossen graag op en als dat niet lukt dan zijn er wel kraaien en eksters die wel een eitje willen tikken. In het Brummens buitengebied wisten jagers vijf (!!) vossen op één avond neer te leggen.

Wordt het geen tijd dat wij jagers, leerling-jagers, drijvers, biologische farmers en jachtopzieners wat meer in het vizier brengen? Zij weten flora en fauna weer natuurlijke handen en voeten te geven. Dat veel wilde zwijnen, reeën, herten en ander wild, zoals slangen, dassen, bevers en visotters worden platgereden is een bewijs van TE-veel. Dan spreken wij nog niet over de schade aan onze waterkerende dijken en het verkeer! Onze visgronden worden door een vlucht van honderdduizenden aalscholvers leeggevist. Zij slikken net zoveel vis als door de gehele vissersvloot op de Nederlandse binnenwateren wordt gevangen. Visserman vond een verdronken aalscholver in zijn netten, sneed hem open, de maag zat vol met jonge paling! Zijn de vervuilende-en schadelijke meeuw- en ganzen-populaties niet te groot? Boeren kunnen hun vee soms niet meer weiden vanwege ‘gansbemesting’. Zijn subsidies hiervoor de juiste weg? Schapen zijn niet meer veilig vanwege de wolven-populatie. Hopelijk zien we straks met nieuw beleid de weidevogels weer dansen met opgestoken veren. Beschermen oké, maar is het niet een beetje uit de hand gelopen? Alhoewel; Staatsbosbeheer verstrekt nu afschiet-vergunningen voor hert-achtigen en heckrunderen. Een begin van nieuw beleid?

Bruno de Vries.

Afbeelding
Nieuwe presentatie kleding voor SHE 3 Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Minister Ernst Kuipers houdt zich afzijdig Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd 50+ tennistoernooi Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Waardering dienstverlening gemeente gedaald Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Ontmoet de boswachter op Landgoed Leusveld Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
ijsselmarke Deel 8) Het boerenbedrijf Bouman Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Expositie schilderijen Emeke Buitelaar bij Gallery Aaldering Algemeen 30 mrt., 18:23
Afbeelding
Oud ijzeractie vv SHE Algemeen 30 mrt., 18:16
Afbeelding
Henk en Ank de Boer -Fokkema 50 jaar getrouwd. Algemeen 30 mrt., 17:17
Afbeelding
Baasje gezocht voor kanaries Algemeen 30 mrt., 15:55
Afbeelding
Opheffing veerpont Ingezonden 30 mrt., 15:09
Afbeelding
Start inschrijvingen voor Wandel4daagse Eerbeek Algemeen 30 mrt., 13:47
Afbeelding
De echte weidevogel problemen! Ingezonden 30 mrt., 13:39
Afbeelding
“Rhienderen Werkt !" Algemeen 30 mrt., 13:23