Afbeelding

Record aantal zienswijzen tegen komst benzinepomp

Ingezonden

INGEZONDEN: Meer dan 450 mensen, waaronder veel klanten van De Meander, hebben zich aan de hand van een zienswijze recent uitgesproken tegen een tankstation langs de Kwazenboschweg. Volgens een medewerker van de gemeente zijn niet eerder zoveel zienswijzen ingediend.

De beoogde locatie ligt pal naast een perceel van tuinderij De Meander, dat daar al ruim 70 jaar biologisch-dynamisch groenten verbouwt. De milieuhinder (vervuiling, afval, stank, herrie, en lichtvervuiling) verstoort het precaire evenwicht tussen natuur en landbouw in dit bijzondere bedrijf, met als gevolg bedrijfs- en imagoschade die het voortbestaan van de Meander kunnen bedreigen. Honderden klanten worden gedupeerd, net als de ruim tien vaste medewerkers, sommigen met afstand tot de arbeidsmarkt, en een groot aantal vrijwilligers.

Het plan schaadt ook de natuur en het landschap van De Hogenenk, die volgens beleid van gemeente en provincie juist extra bescherming verdienen. 

In uitgebreide zienswijzen vragen Stichting Hogenenk, Stichting Het Anker (de eigenaar van de gronden) en De Meander aandacht voor de gevolgen. De bezwaarden wijzen daarbij ook op procedurele en plantechnische tekortkomingen. 

Er rammelt nogal wat aan de onderbouwing: ondeugdelijke onderzoeken naar locatiekeuze, archeologie en ecologie, terwijl een verkeerskundige paragraaf ontbreekt. Met als gevolg: de ontsluiting kan niet eens veilig worden uitgevoerd, terwijl de befaamde uilenwallen voor een groot deel zullen verdwijnen. 

Je kunt je afvragen waarom landelijk gebied een bedrijvenbestemming krijgt voor een tankstation, dat vier keer zo groot wordt als het huidige tankstation in het dorp. Onder andere veroorzaakt door de uitgebreide tentoonstellings-, vergader- en horecafaciliteiten, krijgt het gebouw een omvang die vergelijkbaar is met de nieuwe Aldi op Rhienderen-Noord. 

Vanwege de plannen voor waterstofproductie is vestiging op een daarop ingericht bedrijventerrein in de regio logischer. Dat voorkomt onnodige schade aan het kwetsbare natuur- en cultuurlandschap van de noordelijke ontsluitring van Brummen.

In maart of april 2023 gaat de gemeenteraad beslissen over wat ze belangrijker vindt: een uniek en waardevol stuk flora en fauna of een bedrijventerrein als noordelijke entree van Brummen. De grote maatschappelijke betrokkenheid, die blijkt uit de meer dan 450 zienswijzen, kan je hierbij moeilijk negeren.

Namens Stichting Hogenenk en Stichting Het Anker: Richard Bezemer

Afbeelding
Stichting MET zoekt nieuwe bestuursleden en vrijwilligers Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Veluwse wild en origami in Eerbeeks dorpshart Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
De man (mv) in de straat Columns 3 feb, 09:00
Afbeelding
Tuinvogeltelling 2023 huismus meest geteld Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Reeks van 9 over nieuw handelsmerk ' ijsselmarke' Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Verkeersplan lost knelpunten niet op Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Oliebollen actie SHE: 400 euro voor KiKa Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Verhuiscoaches nu ook in Brummen actief Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd Rondje Oeken Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Tijdelijke woningen Oekraïners Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Als dinosauriërs spreken is vernieuwing van de baan. Ingezonden 3 feb, 09:00
Afbeelding
Voorlichtingsavonden scholengemeenschap Het Rhedens Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Elmo zoekt baasje Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
LCE Eerbeek op industrieterrein Kollergang prima idee! Ingezonden 3 feb, 09:00