Afbeelding

Energie opwekken op parkeerplaats gemeentehuis

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Burgemeester en wethouders vragen de gemeenteraad om een ‘ontwerp verklaring van geen bedenkingen’ voor de bouw van een zonneparking. Dit om de bestemmingsplanprocedure te versnellen.

De gemeente Brummen wil een deel van de parkeerplaats bij het gemeentehuis voorzien van een overkapping met zonnepanelen. De gemeenteraad heeft hier vorig jaar budget voor beschikbaar gesteld. Voor de overkapping is een omgevingsvergunning nodig. Die is deze week aangevraagd. De zonneparking past niet binnen de regels van het bestemmingsplan. Daarom is ook een afwijking van het bestemmingsplan nodig. 

Verzoek bewoners meegenomen

Het plan voor de overkapping is besproken met omwonenden en andere partijen, zoals de brandweer en ProRail. Op verzoek van bewoners en brandweer komt er geen overkapping op het middelste deel van het terrein, naast de brandweerkazerne. In plaats daarvan legt de gemeente zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en de werkplaats. Zo kan er toch voldoende energie worden opgewekt voor een energieneutraal gemeentehuis. Daarnaast komen er openbare laadpalen voor elektrische auto’s op het parkeerterrein. Deze komen zo ver mogelijk richting het treinstation te staan.

Bestaande kwaliteiten

Het plan sluit aan bij de kwaliteiten in omgeving. De bestaande bomen en het groen rond het gemeentehuis blijven behouden. Qua uitstraling past de overkapping bij het nieuwe gedeelte van het gemeentehuis, onder andere door het gebruik van houten palen. 

Procedure versnellen

Geeft de gemeenteraad een verklaring van geen bedenkingen af én komen er geen zienswijzen op de afwijking van het bestemmingsplan? Dan wordt de verklaring definitief. Dit versnelt de procedure. Toch duurt het zeker tot begin 2024 voordat de bouw van de zonneparking kan starten. Dit heeft te maken met het aanvragen van subsidie en de aanbesteding van het werk. Het plaatsen van zonnepanelen op de daken van het gemeentehuis en de werkplaats gebeurt wel op korte termijn.

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48