Afbeelding

Nader onderzoek vanwege rotte eieren-geur

Gemeentenieuws

EERBEEK - Eind augustus 2022 werd bij een grondwateronderzoek op een locatie in Eerbeek een rotte eieren-geur waargenomen. Op dat moment zijn deze grondwaterbronpunten uit voorzorg afgesloten en is op advies van de GGD nader onderzoek gedaan. Op basis van die onderzoeksresultaten stelt de GGD nu vast dat er geen risico’s voor de volksgezondheid zijn.

Afwijkende geur

Met regelmaat worden in onze gemeente grondwatermonsters genomen. Deze zomer werd bij een grondwatermonster een afwijkende geur waargenomen en vanuit voorzorg heeft de eigenaar (mede op basis van het advies van de GGD op dat moment) deze grondwaterbronnen afgesloten. De geur komt van een gas (waterstofsulfide, H2s), lijkt op rotte eieren en kan bij hoge concentraties een gezondheidsrisico vormen. Juist om daarover duidelijkheid te krijgen, heeft de gemeente toen opdracht gegeven voor nader onderzoek.

Geen gezondheidsrisico’s

Bij dat nader onderzoek is het grondwater en de concentratie van het eventueel vrijkomende H2s-gas bemonsterd. De onderzoeksresultaten zij vervolgens voorgelegd aan de GGD met het verzoek deze te beoordelen. Op basis van de laboratoriumanalyses heeft de GGD vastgesteld dat de concentratie aan H2s-gas zeer laag is. Op dit moment zijn er dan ook geen gezondheidsrisico’s.          

Nader onderzoek    

Bij langdurige droogte schommelt het grondwaterpeil en dat kan invloed hebben op de kwaliteit van het grondwater en het van nature ontstaan van H2s-gas. Daarnaast varieert ook de zuurgraad van het Veluwse grondwater in de omgeving van Eerbeek. Om hier meer inzicht in te krijgen adviseert de GGD ook om het grondwater nog enige tijd te monitoren, in verschillende seizoenen en bij verschillende grondwaterstanden. De gemeente volgt dat advies ook op.

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48