Afbeelding

Bespreking Perspectiefnota in extra forum op 2 juni

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Traditiegetrouw bespreekt de gemeenteraad in de maand juni de gemeentelijke financie¨n. Naast het jaarverslag over het afgelopen jaar en de eerste bevindingen in het lopende begrotingsjaar (de bestuursrapportage) speelt de perspectiefnota daarbij altijd een belangrijke rol. Het huidige demissionaire college heeft recent deze docu- menten vastgesteld en doorgestuurd naar de nieuwe raad. Wethouder Financie¨n Ine van Burgsteden laat weten dat de gemeenteraad dit jaar weer voor belangrijke keuzes staat. “Er is met het herstelplan afgelopen jaar een stevig fundament gelegd om de financie¨le positie van de gemeente robuuster te maken. Maar er is veel gaande, niet alleen in Brummen, maar ook nationaal en internationaal. Dat vraagt ook in de komende tijd van het gemeentebestuur weloverwogen keuzes.”

Omdat de coalitievorming de afgelopen weken nog volop gaande was, presenteert het demissionaire college een perspectiefnota 2023-2026 die beperkt van omvang is. “Passend bij onze demissionaire status schetsen we de financie¨le uitgangssituatie zonder hierin voor te sorteren op politieke keuzes,” aldus Van Burgsteden. Dat het meerjarenperspectief een negatief beeld geeft is volgens haar daarom logisch. “We houden bijvoorbeeld al wel rekening met alle lasten van de bestuurskrachtontwikkeling en met de lagere gemeentefondsuitkering van het rijk. Maar we doen dus nog geen inhoudelijke voorstellen hoe we hier mee om kunnen gaan.”

Financie¨le opgave

Wethouder Van Burgsteden laat weten dat de jaarstukken 2021 een financieel overschot van ongeveer € 5,7 miljoen laat zien. “Dat overschot geeft ruimte om het weerstandsniveau versneld te versterken. Daardoor kan financie¨le ruimte ontstaan.” Van Burgsteden constateert ook dat met de huidige inzichten en rijksbijdragen, er zorgen zijn voor met name het laatste jaar van de meerjarige begrotingsperiode 2026. “We hopen in juni meer duidelijkheid te krijgen van het rijk over de bijdrage die gemeenten in dat jaar mogen ontvangen. Dan wordt ook duidelijker hoe groot een eventuele financie¨le opgave voor de gemeente Brummen is.”

Vergadering

De gemeenteraad behandelt de perspectiefnota op 2 en 16 juni. De uitkomst hiervan vormt de start van het opstellen van de nieuwe begroting voor 2023. De concept-perspectiefnota en meer informatie over de bespreking ervan is te lezen op www.brummen.nl/perspectiefnota. Naast de Perspectiefnota bespreekt de Brummense raad op 2 juni ook de eerste rapportage over het huidige begrotingsjaar 2022. Ook komt een document aan bod met een actueel overzicht van de risico’s die een gemeente loopt. De agenda en bijhorende stukken van deze vergadering zijn binnenkort weer te vinden op de pagina van de Brummense gemeenteraad (brummen.nl/gemeenteraad).

Uit de krant

Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Kinderburgemeester Anne pioniert Algemeen 41 minuten geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 23 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen gisteren
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen gisteren
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen gisteren
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47