Afbeelding

Wijziging Algemeen Plaatselijke Verordening (APV)

Gemeentenieuws

In november 2021 buigt de gemeenteraad van Brummen zich over de door het college voorgestelde wijzigingen in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV). De APV is een document met gemeentelijke ‘spelregels’. Het is een aanvulling op de wet- en regelgeving van bijvoorbeeld rijk en provincie.

Het college adviseert aanpassingen met betrekking tot onder andere carbidschieten, woonoverlast, barbecuee¨n in het buitengebied en ondermijning.

Carbidschieten

Met de aanpassingen van het artikel over carbidschieten wil het college het artikel toekomst bestendig maken. De traditie van carbid schieten moet wat het college betreft blijven bestaan. Maar omdat de regels rond het legale vuurwerk steeds strenger worden, voorzien we een verschuiving naar carbidschieten. Om het carbidschieten veilig te laten verlopen zijn de regels in de APV aangescherpt.

Woonoverlast

Om ernstige woonoverlast te voorkomen, heeft de raad de burgermeester de bevoegdheid gegeven om gedragsaanwijzingen op te leggen aan de overlastgever(s). Sinds 1 januari 2021 is de wet aangepast, waardoor het mogelijk is om de verhuurders een gedragsaanwijzing op te leggen als hun huurders ernstige overlast veroorzaken. De APV is zodanig aangepast dat de burgemeester nu de overlast veroorzaker(s) en de eventuele verhuurders bij ernstige woonoverlast situaties een gedragsaanwijzing kan opleggen.

Barbecuee¨n in het buitengebied

 We zien steeds vaker dat er overlast ontstaat door het barbecuee¨n het openbare buitengebied. Naast de overlast blijft er na het barbecuee¨n ook veel rommel liggen. In de APV is nu een artikel opgenomen waarmee we kunnen handhaven tegen de overlast van het barbecuee¨n in het openbaar buitengebied.

Ondermijning

Verder is er het voorstel om de burgemeester meer bevoegdheden te geven om op te treden tegen ondermijnend gedrag. Als blijkt dat er in een bepaalde branche wildgroei ontstaat kan de burgemeester deze branche aanwijzen om te toetsen op mogelijke ondermijning. Op deze manier kan er maatwerk worden toegepast op ondermijnginsgevoelige branches. Daarnaast zullen binnenkort, in het verlengde van de APV, beleidsregels in het kader van de wet Bibob worden vastgesteld.

Bespreken in het forum

De gemeenteraad bespreekt het voorstel in het forum van 4 november 2021. U bent van harte welkom om deze bijeenkomst bij te wonen en mee te praten. Tijdens de raadsvergadering van 18 november 2021 neemt de gemeenteraad waarschijnlijk een besluit. Als de raad de wijzigingen vaststelt, treden deze 8 dagen na de vaststelling in werking. Heeft u vragen over dit onderwerp, dan kunt u deze stellen aan mevrouw A. Wasseveld-Bruntink. Zij is bereikbaar via telefoonnummer (0575) 568233 of mailadres a.wasseveld@brummen.nl.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 20 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 20 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 21 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 23 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 23 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 23 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 23 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 23 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen gisteren
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen gisteren
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen gisteren
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen gisteren