Afbeelding

Preventieakkoord voor gezonde leefstijl van onze inwoners

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK – 20 organisaties hebben een lokaal preventieakkoord ondertekend. Met elkaar zetten zij zich de komende periode extra in om de gezondheid van onze inwoners te bevorderen. Dat gebeurt aan de hand van drie thema’s: gezond opgroeien, de gezonde werkvloer en gezond ouder worden. U leest het preventieakkoord op onze website.

Al eerder werd een Nationaal Preventieakkoord opgesteld. Het akkoord bestaat uit een uitgebreid pakket aan afspraken en maatregelen over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Samen zijn zij de grootste veroorzakers van ziekten in Nederland. Ook in onze gemeente zien we mogelijkheden om ervoor te zorgen dat onze inwoners zowel lichamelijk als ook mentaal gezond blijven. In het lokale preventieakkoord staan concrete acties die we de komende tijd met verschillende organisaties gaan uitvoeren.

 De gemeente Brummen is ook één van de ondertekenaars van het preventieakkoord. Wethouder Ingrid Timmer van gezondheid is blij met het akkoord. “Investeren in gezondheid van inwoners heeft een positieve uitwerking op veel gebieden. Mensen kunnen beter omgaan met de uitdagingen van het leven, hebben meer energie en kunnen iets betekenen voor een ander.” 

Gezond opgroeien

Eén van de deelnemers aan het thema ‘gezond opgroeien’ is Vérian, onder andere bekend van het consultatiebureau. “Ouders willen het beste voor hun kind”, zegt Edith Slagman, jeugdverpleegkundige bij Vérian. “Maar wat is dan eigenlijk het beste? We bespreken dit standaard met ouders. Dankzij het preventieakkoord kunnen we ook op andere plekken extra aandacht besteden aan een gezonde opvoeding. Om een voorbeeld te noemen: in het BoekStartkoffertje die jonge ouders kunnen ophalen bij de bibliotheek, komt straks ook informatie over gezond eten en drinken met je kind.” Andere voorbeelden van initiatieven die uitgevoerd gaan worden, zijn het rookvrij maken van de speelplekken in onze gemeente en het uitdelen van fruit na de wedstrijden van de jeugd bij Sportclub Brummen.

Gezonde werkvloer

De Eerbeekse Sociëteit is een netwerk van bedrijven en ondernemers uit Eerbeek en omstreken. Voorzitter Dries Krens legt uit waarom zij zich aansluiten bij het preventieakkoord. “De komende tijd gaan wij met werkgevers in gesprek over het stimuleren van een gezonde leefstijl onder de werknemers. Hoe kunnen wij daar als werkgever positief aan bijdragen? Door het gezamenlijk op te pakken, is het makkelijker om ermee aan de slag te gaan.” 

Gezond ouder worden

In samenspraak met een aantal organisaties zoals Stichting Welzijn Brummen, RIWIS, Bibliotheek Brummen-Voorst, Stichting Sportkompas en dergelijke is het idee ontstaan om een kook- en wandelclub op te zetten voor senioren. Eigenlijk iedereen die het leuk vindt om gezamenlijk te koken en te eten, is straks van harte welkom. Tegen een kleine vergoeding wordt een gezonde maaltijd bereid en wordt er in gesprek gegaan over thema’s die interessant zijn voor de aanwezigen. Voorafgaand of na afloop is er een wandeling. 

Vervolg

In september wordt een officiële aftrap georganiseerd en start de uitvoering. We verwachten dat de komende tijd meer acties tot stand komen en nieuwe partners zich aansluiten. Interesse of vragen? Meld je bij Kyra Jurriëns via k.jurriens@brummen.nl.

Uit de krant

Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 19 minuten geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 3 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 4 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 4 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 4 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 23 uur geleden
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen gisteren
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20