Afbeelding

Start bestrijding eikenprocessierups

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Om dit jaar grote overlast van de eikenprocessierups te voorkomen heeft de gemeente Brummen besloten de rups ook preventief aan te pakken. Een deel van de gemeentelijke eiken wordt bespoten met microscopisch kleine aaltjes. Deze aaltjes dringen de jonge eikenprocessierupsen binnen waardoor deze dood gaan. De eerste spuitronde gebeurt zeer binnenkort, als het ’s nachts niet te koud is en niet regent of waait. Na ongeveer 2 weken volgt een tweede bestrijding bij dezelfde bomen om meer kans te hebben op een goed resultaat. 

De aanpak van vorig jaar zetten we door. Die lijkt namelijk succesvol te zijn geweest. In elk geval was het aantal klachten en meldingen in 2020 veel lager dan in 2019.

Afgelopen weken zijn de eerste waarnemingen geweest van eikenprocessierupsen die uit hun ei kwamen. De jonge rupsen zitten boven in de kroon van de boom en eten zich vol met jonge bladeren. De jonge rupsen vervellen vijf keer voor ze volgroeid zijn en ze zich verpoppen tot een vlinder. In de eerste 2 stadia hebben ze echter nog niet hun overlast gevende brandharen. De bespuiting met de aaltjes vindt daarom plaats als de rupsen nog maar net uit hun ei zijn en nog geen brandharen hebben.

Uitvoer in de nachtelijke uren

De aaltjes die de rupsen bestrijden worden in de kroon van de eikenbomen gespoten. Omdat de aaltjes niet tegen zonlicht kunnen, vindt de bestrijding ’s nachts plaats. De bestrijding is niet effectief als het hard waait of als het regent. De aaltjes komen dan niet bij de rups. Om de bestrijding een succes te laten zijn is het belangrijk goed bij de eiken te kunnen komen. De bestrijding vindt vanaf de weg plaats. Wilt u de ruimte bij en onder de eiken zo veel mogelijk vrij houden van geparkeerde auto’s? 

Inwoners die aan de spuitroute wonen, ontvangen deze week een brief. We kunnen de exacte informatie over het spuitmoment niet in de brief of krant vermelden omdat een ‘go’ heel kort van te voren komt als de weersomstandigheden goed zijn. We roepen iedereen daarom op onze website en andere communicatiekanalen in de gaten houden. 

Niet overal bespuiting toegestaan

De aaltjes zijn niet erg kieskeurig bij hun aanpak van rupsen. Ook rupsen van andere vlinders worden door de aaltjes opgegeten. Het is niet toegestaan beschermde vlindersoorten aan te tasten. Daarom hebben we samen met de Vlinderstichting gekeken waar we wel en waar we niet mogen spuiten. De Vlinderstichting heeft de plaatsen aangegeven waar beschermde vlinders voorkomen. Dat zijn grote delen van Brummen, Eerbeek en het buitengebied. Op deze plaatsen mogen we dus niet preventief bestrijden. We zijn voor het beperken van de overlast aangewezen op het wegzuigen van nesten.

De eiken in de volgende straten worden bespoten:

  • Brummen: Engelenburgerlaan, Burgemeester de Wijslaan, Narcisstraat, Leeuwerikstraat, De Wimme, L.R. Beijnenlaan, Sportpark De Hazenberg, Kruisenkstraat, Zutphensestraat.
  • Eerbeek: Kraaiheide, Bijenkorf, Ringlaan (Loenenseweg-Brahmstr), Kiboe, Tormentilpad, dr Gunning-straat, Mr. Jan Pannekoeklaantje (muziektent), Sweelinckstraat, Vivaldistraat, Loenenseweg, Veldkantweg (sportpark), Kloosterstraat, Ruygenboschweg, Enkweg, Stuijvenburchstraat, Offenbachstraat, Bach-straat, Beethovenstraat, Brahmstraat en de Coldenhovenseweg.

Na de eerste bestrijding volgt na ongeveer 10 dagen een tweede ronde.

Wegzuigen nesten overige straten

In de maanden mei en juni kan er weer overlast ontstaan van de brandharen van de eikenprocessierups. Als het goed is zijn er dan geen of nauwelijks rupsen op de bomen die bespoten zijn met aaltjes. Komen er toch nesten dan kunnen deze worden weggezogen. Niet overal worden de nesten weggezogen. Alleen nesten op gemeentelijke eiken binnen de bebouwde kom, bij bewegwijzerde fiets- en wandelroutes en op gemeentelijke eiken die binnen 50 meter van een woning in het buitengebied staan worden weggehaald.

Natuurlijke bestrijding

We kunnen de natuur helpen eerder in balans te komen door de natuurlijke vijanden van de rups wat te helpen. U kunt dat zelf doen door vogels als de kool- en pimpelmees broedgelegenheid te geven met een nestkastje. Andere vijanden van de rups zijn gaas- en sluipvliegen. Die worden geholpen door wilde bloemen (schermbloemigen). De gemeente zaait daarom delen van bermen en gazons in met een bloemenmengsel waar gaas- en sluipvliegen op af komen.

Meldingen en vragen 

Heeft u vragen of wilt u een melding doen? Maak zoveel mogelijk gebruik van Fixi via onze website of de app. Vermeld daarbij uw mailadres. In Fixi is nu een apart onderdeel eikenprocessierups.

Uit de krant

Afbeelding
B.T.C.B. tennist op nieuwe banen Algemeen 7 uur geleden
Nederland kampioene Felyne Boschloo in actie met Shakira.
Felyne Boschloo weer Nederlands Kampioen Algemeen 7 uur geleden
Sponsor Miel Velthorst met het gesponsorde team.
Dankzij sponsoren waterpoloërs geheel in stijl! Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Reactie op ingezonden brief van Ank van der Woude Ingezonden 7 uur geleden
Foto ter illustratie
Voorleesexpress Algemeen 7 uur geleden
De Marshoeve. Bron: Google maps.
Apeldoorn eist snel vertrek campingbewoners Algemeen 7 uur geleden
Ridder Walewein alias Hendri Schut.
Ridder Walewein in de Ludgeruskerk Algemeen 7 uur geleden
Michaelshoeve. Foto: Monique Schuite.
Is opvang statushouders wel volgens de regels? Algemeen 7 uur geleden
Stort Doonweg.
"Provincie Gelderland schendt zorgplicht" Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Raad van State zet Gemeenteraad aan het werk Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Meehuilen met de wolven Ingezonden 7 uur geleden
Thijs Bleumink en Jelke Bouma samen op de fiets. Foto: Rutger Jongejan.
Gratis boodschappen bij een nieuwe fiets Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 28 mrt, 15:00