Afbeelding

Nieuwjaarsrede burgemeester Alex van Hedel

Gemeentenieuws

GEMEENTE BRUMMEN - “Niet eerder heb ik geworsteld met het schrijven van mijn nieuwjaarsrede voor alle inwoners, verenigingen, bedrijven en instellingen in onze mooie gemeente Brummen. Normaliter vloeien de woorden snel op het papier en spreek ik deze uit tijdens de gezellige en goedbezochte nieuwjaarsbijeenkomst in het gemeentehuis. Een toespraak met een terugblik, een moraal, een vleugje humor en vooral een oproep om al het goede te blijven doen. Handen schudden, een schouderklopje, een drankje en muziek. Gezamenlijk luiden we feestelijk het nieuwe jaar in en wensen elkaar het allerbeste. We spreken onze goede voornemens uit. Namens gemeenteraad, college en ambtelijke organisatie wenste ik dan iedereen een gelukkig nieuwjaar. Maar nu, het is allemaal anders.

Direct na mijn geboorte aan de Breestraat in Voorst (Empe), belandde ik op de kinderafdeling van het St. Walburgisziekenhuis op de Bult van Ketjen in Zutphen. Mijn moeder vertelde mij later dat ik, ondanks de tijdelijke aandoening met als gevolg ondervoeding, vrolijk en lachend bleef. Klaarblijkelijk ben ik een geboren optimist en mijn lijfspreuk is dan ook “piekeren is de verkeerde kant op fantaseren”!

Maar vandaag de dag, de start van het nieuwe jaar 2021, piekeren we ons suf. Hoe komen we weer terug in het ‘oude normaal’? Moeten we onze universitair deskundigen vertrouwen (we besteedden gezamenlijk grofweg zo’n 40 miljard per jaar aan onderwijs en onderzoek, van basisschool tot universiteit) of hebben we begrip voor de standpunten van groepen mensen die op straat, tv en sociale media de indruk wekken ver- stand te hebben van virussen en gelijktijdig van voetbal? Daar zijn immers ook heel veel deskundigen van.

Hoewel nagenoeg iedereen deel wil uitmaken van een samenleving, alleen is immers ook maar alleen, stellen we toch ook vaak ons eigen belang voorop. Mens eigen denk ik. Je zult onder de huidige omstandigheden maar je baan verloren zien gaan of de dreiging van een faillissement van je zorgvuldig opgezet bedrijf boven je hoofd hebben hangen. Wat had ik een prachtige tijd toen ik de middelbare school verliet en als jongvolwassene op eigen benen ging staan; heel veel jongeren hebben die unieke tijd in 2020 verloren zien gaan.

De overheid, premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge voorop, geadviseerd door deskundigen als Jaap van Dissel, leggen allerhande beperkende maatregelen op die ons in ons diepste wezen raken. In het belang van onze volksgezondheid die op dit moment heftig getart wordt. Afstand houden van mens tot mens, geen feestjes, je collega’s niet kunnen ontmoeten, winkels dicht, geen vuurwerk, mondkapjes dragen, niet naar de sportschool en de scholen dicht. Geen prachtige concerten van b.v. Muziekvereniging Eendracht of Harmonieorkest Brummen. Geen of beperkt bezoek voor opa en oma. Ook in onze gemeente werden inwoners ziek, ernstig ziek met blijvende lichamelijke schade. Dierbaren zijn ons ontvallen. Voor velen werd de werkelijkheid van 2020 alleen nog maar een klein hoopje fantasie voor de toekomst.

Gelukkig deelden velen van u mijn adagium “piekeren is de verkeerde kant op fantaseren”. Nieuwe initiatieven ontstonden om, binnen de beperkende maatregelen, toch iets moois te organiseren. Personen die het wat breder hebben financierden gratis maaltijden, bereid door en met onze eigen ondernemers, voor ouderen die in een isolement raakten. Er waren zangkoren die buiten bij zorgcentra een concert ten gehore brachten, jongeren die boodschappen deden voor inwoners met een beperking en zoveel, zoveel meer! En niet te vergeten onze vele lokale ondernemers die allerhande hulpmiddelen bedachten om ons veilig onze lokale inkopen te kunnen laten doen. We werden creatief, innovatief en vooral hartverwarmend. Wat eerst fantasie was, werd werkelijkheid.

Een nieuw jaar; een vaccin is door vele knappe koppen ontwikkeld in het belang van ons aller gezondheid. Misschien nog niet optimaal en het vereist ook nog wat geduld. Maar ook die fantasie zal werkelijkheid worden. En onze samenleving in deze tijd vraagt niet alleen om knappe koppen. Iedereen is waardevol en kan iets met zijn eigen talenten doen, op eigen wijze. Jezelf inzetten naar vermogen. In onze Brummense samenleving kunnen en doen we dat, ook weer in 2021.                               

Recent heeft de gemeenteraad een besluit genomen mij voor herbenoeming bij Zijne Majesteit voor te dragen. Daar ben ik enorm blij mee. De gemeente Brummen is het paradijs op aarde en zoals Nederland bedoeld is. Samen kunnen we onze talenten inzetten. Zelfstandig en in samenwerking.

In 2021 en 2022 zullen er weer verkiezingen plaatsvinden. In maart van dit nieuwe jaar Tweede Kamerverkiezingen en het daaropvolgende jaar uw eigen lokale gemeenteraad. U voelt aan dat in het belang van gezondheid er extra maatregelen worden getroffen, zodat iedereen op een verantwoorde wijze zijn of haar stem kan uitbrengen. In het afgelopen jaar heeft de gemeenteraad vaak via videoverbindingen vergaderd en besluiten genomen. Het belangrijke werk is gewoon doorgegaan. Het spijt ons dat college en gemeenteraad minder met u in persoonlijk contact hebben kunnen staan.

Wanneer de omstandigheden het weer toelaten, zal er in de gemeente een cursus ‘Politiek Actief’ worden georganiseerd. U voelt zich ten slotte allemaal betrokken bij onze mooie gemeente, dat is mij wel gebleken. Ook jongeren tonen zich betrokken. In het begin van 2020 heb ik met een aantal jongeren bijeen gezeten om een ‘knalfeest’ bij de jaarwisseling te organiseren en om hen gelijktijdig te betrekken bij de manier waarop zij hun invloed kunnen uitoefenen op hun eigen samenleving. Helaas moest dat uitgesteld worden, maar wat in het vat zit verzuurt niet. Ik hoop dat er velen onder u zijn, jong en oud, die hun talenten willen inzetten om onze gemeente te besturen. Achter de schermen of in het volle licht. Een belangrijke en boeiende taak. Fantasiee¨n kunnen werkelijkheid worden. En, zoals onze Koning het tijdens zijn Kersttoespraak verwoordde: “U bent onmisbaar. Ook de zachte stemmen verdienen het om gehoord te worden”.

Namens de gemeenteraad, de wethouders en ambtelijke organisatie, wens ik u sterkte in deze tijd, houd vol en toch, ... vooral een gezond en voorspoedig 2021.”

Alex van Hedel burgemeester

Uit de krant

Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 1 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen 1 uur geleden
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen 2 uur geleden
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen 2 uur geleden
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 21 uur geleden
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 21 uur geleden
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen gisteren
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen gisteren
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen gisteren
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47
Veel vrijwilligers kwamen een handje helpen.
Veel vrijwilligers landelijke opschoondag! Algemeen 26 mrt, 14:38
Foto ter illustratie.
Eerste gezellige rommelmarkt Algemeen 26 mrt, 14:20
Filmfragment film 'Freedom Writers'.
Freedom Writers in Filmcafé Kruiskerk Algemeen 26 mrt, 14:13