Afbeelding

Gerichte investeringen vier scholen gemeente Brummen

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK – Samen leren en groeien. Via goede onderwijshuisvesting wil de gemeente Brummen daaraan actief bijdragen. “Kinderen in de gemeente Brummen verdienen goed onderwijs, een fijne plek om te leren en te ontwikkelen. Dit uitgangspunt staat centraal in ons huisvestingsbeleid voor scholen,” laat onderwijswethouder Ingrid Timmer weten. Het college besluit daarom om in 2021 te investeren in de huisvesting van de St. Pancratius, De Lans, de Oecumenische basisschool en het gebouw van het P@rk. “Wat het besluit vooral bijzonder maakt is dat we deze keuzes in goed overleg met alle schoolbesturen hebben gemaakt. Het bredere maatschappelijk belang staat centraal en men gunt elkaar een impuls in de huisvesting.”

De gemeente heeft een zorgplicht voor goed onderwijs en voldoende onderwijsruimten. “Als de basis niet op orde is kunnen wij onze kinderen niet de meest goede voorwaarden bieden om samen te leren en te groeien,” legt Timmer uit. De regels over onderwijshuisvesting staan in een verordening. In de eind oktober vastgestelde programmabegroting voor 2021 is geld opgenomen voor het realiseren van enkele huisvestingsaanvragen van schoolbesturen. “Als college kijken we naar de wensen rondom huisvesting die we van de scholen ontvangen. Die bespreken we met alle schoolbesturen, waarmee we frequent overleg hebben.” Er zijn volgens de wethouder weliswaar de laatste jaren veel nieuwe scholen gebouwd, maar de spreiding van de leerlingen verloopt soms anders dan verwacht. “Dit betekent dat er op sommige plekken leegstand ontstaat, terwijl bij andere scholen weer een tekort is aan lokalen. Dit speelt zowel in Eerbeek als in Brummen.” Na goed overleg met de schoolbestuurders is besloten om het beschikbaar gestelde budget in 2021 te besteden voor de vier genoemde scholen. Komend schooljaar vinden er nadere gesprekken plaats met de schoolbesturen over de scholen in Eerbeek. Hierbij wordt tevens het onderwerp zorg in de school nauw betrokken.

Duurzaam op het landgoed
Blij is wethouder Timmer met de toekenning voor de renovatie van De Lans: “Deze school krijgt eindelijk een duurzame en veilige plek op ons mooie landgoed van de Michaelshoeve. De laatste jaren was er onzekerheid over de levensvatbaarheid van deze school. Maar er is dankzij de enorme inzet van school en schoolbestuur weer sprake van een goed functionerende school. Wel een bijzondere school, want dit type school is uniek in zijn soort door de antroposofische inslag.” Er is overigens ook gekeken naar samenwonen in de scholen met veel leegstand. Timmer: “Het gaat bij De Lans om leerlingen met bijzon-dere behoeften. En om praktijkonderwijs voor de leerlingen in het Voortgezet Speciaal Onderwijs. Onze conclusie na onderzoek is dat de ruimte die over is in andere scholen in Brummen of Eerbeek, niet geschikt is voor de Lans.” Op het mooie landgoed van de Michaelshoeve ondergaat de school een aantal onderwijskundige aanpassingen. Maar ook worden er verbeterslagen gemaakt als het gaat om duurzaamheid en de verbetering van het binnenklimaat. Voor dit laatste wordt ook nog een subsidie aangevraagd bij het Rijk,” aldus wethouder Timmer.

Maatwerk

De huidige leerlingenaantallen maken dat er aanpassingen in de huisvesting van de verschillende locaties moeten plaatsvinden. De mogelijke groei van het aantal leerlingen door uitbereiding van wijk Elzenbos speelt hierbij een rol. Het collegebesluit van deze week betekent dat zowel de St. Pancratius als de Oecumenische school passend worden gemaakt voor het aantal leerlingen dat nu op deze scholen staat ingeschreven is. Ook voor het gebouw van Kindcentrum Het P@rk wordt budget beschikbaar gesteld. Dit om de ruimtes in het schoolgebouw geschikt te maken voor zowel onderwijs als kinderopvang. Dit past in het gemeentelijk onderwijshuisvestingsbeleid en doet recht aan het gegeven dat onderwijs en kinderopvang steeds intensiever samengaan.

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 5 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 6 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 6 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 8 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 8 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 8 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03