Afbeelding

Vuurwerk en containers tijdens de jaarwisseling

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Elk jaar neemt de gemeente Brummen, in samenwerking met de politie, een aantal praktische voorzorgsmaatregelen om de jaarwisseling veilig te laten verlopen. En ook u kunt een steentje bijdragen.

Vuurwerk

Oudejaarsvuurwerk is verboden tijdens oud en nieuw 2020-2021. U mag het niet verkopen of afsteken. Dit verbod geldt voor al het vuurwerk. Dit is omdat de druk op ziekenhuizen, huisartsenposten en handhavers door corona heel hoog is. Sterretjes en knalerwten zijn wel toegestaan. Fop- en schertsvuurwerk wel toegestaan.

Tijdens de jaarwisseling 2020-2021 mag u wel klein vuurwerk als sterretjes en knalerwten afsteken (categorie F1). Dit mag iedereen die ouder is dan 12 jaar het hele jaar door kopen en afsteken. Dit vuurwerk wordt onterecht kindervuurwerk genoemd. Het is het minst gevaarlijke vuurwerk, maar toch gebeuren er regelmatig ongelukken mee. Sterretjes kunnen bijvoorbeeld brandwonden veroorzaken omdat ze meer dan 1000 graden heet kunnen worden. Draag daarom altijd een vuurwerkbril, gebruik een aansteeklont en houd voldoende afstand. Lees meer over vuurwerk op de website van de Rijksoverheid.

Carbid schieten

De regels voor het carbidschieten zoals vastgelegd in de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV) zijn aangescherpt. Dat heeft de gemeenteraad unaniem besloten. De nieuwe voorschriften richten zich vooral op veiligheid en het voorkomen van overlast. 

• Carbidschieten is onder strikte voorwaarden toegestaan voor personen vanaf 18 jaar:

• Je mag daarbij geen alcohol of andere verdovende middelen gebruiken

• Het volume van de melkbus of soortgelijk middel mag niet meer dan 30 liter zijn 

• Het aantal bussen is beperkt tot 5 

• Het schieten mag alleen plaatsvinden op oudejaarsdag tussen 12.00 en 18.00 uur buiten de bebouwde kom

• Het terrein moet verlicht en afgezet zijn 

• Er zijn minimale afstanden bepaald tot woningen, dierenverblijven en zorginstellingen. 

• De melkbus of soortgelijk middel moet deugdelijk zijn en mag uitsluitend met een zacht voorwerp (bijvoorbeeld een bal) worden afgesloten. 

Neem contact met ons op

We willen graag inzichtelijk hebben door wie en op welke plekken carbid schieten plaatsvindt. Ook bespreken we dan graag alle voorwaarden die daarvoor gelden. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we veilig carbid kunnen schieten. Wilt u carbidschieten op oudjaarsdag? Neem contact op met Renee Swarts via ons algemene nummer 0575- 568 233. 

Toezicht

De politie kan iedereen aanhouden die zich niet aan de regels houdt voor wat betreft het illegaal afsteken van vuurwerk. Bij eenvoudige vuurwerkovertredingen verwijst de politie jongeren door naar Bureau Halt. Bij ernstige overtredingen maakt de politie een proces verbaal op. Politie en andere 

toezichthouders gaan ook nauwlettend toezien op een juiste manier van carbid schieten en treden als dat nodig is handhavend op.

Meld vuurwerk- en carbidoverlast via Fixi

Ervaart u overlast van vuurwerk of carbid, bijvoorbeeld door geluid en het afval? Meld het via Fixi en selecteer Vuurwerk overlast. We krijgen zo meer inzichtelijk op welke locaties veel overlast wordt ervaren. Bij meerdere meldingen wil de gemeente de veroorzakers van de overlast aanspreken op hun gedrag. Aarzel niet om bij herhaalde overlast nog een melding te doen. Bij gevaar/spoed bel de politie via 112.

Containers afgesloten met oud & nieuw

Op oudejaarsdag worden de containers voor PMD, glas, papier en textiel afgesloten vanwege het afsteken van vuurwerk. Plaats niets naast de containers om brandgevaar te voorkomen. Op zaterdag 2 januari gaan de containers in de loop van de dag weer open.

Wij adviseren u uw container uit het zicht neer te zetten. Laat ook geen dozen, pallets of ander materiaal bij uw woning of winkel staan. Dit om brand door vuurwerk te voorkomen. Zorg ervoor dat vluchtwegen vrij blijven. Meer weten over afval? Kijk op www.circulus-berkel.nl.

Opruimen vuurwerk

Vanaf maandag 4 januari ruimen veegwagens het vuurwerkafval op de hoofdwegen op en in het centrum van Brummen en Eerbeek. We roepen inwoners ook op om zelf na de jaarwisseling de eigen stoep schoon te vegen. Dat is wel zo veilig; de meeste vuurwerkongelukken gebeuren tijdens de eerste januaridagen, als kinderen en jongeren op zoek gaan naar niet-volledig afgestoken rotjes en pijlen.

Uit de krant

 v.l.n.r.: Mariska Tichem, Ingrid Timmer, twee huidige bewoners van de oude Beekwal, Joost Harkink, Vincent Buitenhuis en Reint Scholten.Foto: Antoinette
Feestelijke start bouw woonzorglocatie de nieuwe Beekwal in Eerbeek Algemeen 11 minuten geleden
Horeca eigenaren en organisatie slaan handen ineen.
Pinksterweekend in het teken van brede verbinding Algemeen 1 uur geleden
Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 09:00
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 09:00
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 09:00
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 09:00
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 09:00
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00