Afbeelding

“Veilig en verantwoord het nieuwe jaar in”

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK – “Ondanks alle beperkingen, hoop ik dat iedereen op bescheiden wijze toch een plezierige jaarwisseling kan beleven, waarbij iedereen in de gemeente Brummen zijn steentje bijdraagt om het nieuwe jaar te verwelkomen.” Dat is de wens van burgemeester Alex van Hedel voor de komende jaarwisseling. “Laten we 2021 goed beginnen en in klein gezelschap proosten op het nieuwe jaar dat voor ons ligt.” 

Oud en nieuw moet volgens Van Hedel voor iedereen een feestelijke gebeurtenis zijn. “Dat vraagt om wederzijds begrip. Traditioneel gaat de jaarwisseling gepaard met het afsteken van vuurwerk onder het genot van een drankje en een oliebol. Het was een grote domper toen onze minister-president deze week nog zwaardere beperkingen moest opleggen. En we kunnen de jaarwisseling ook niet uitbundig vieren: de horeca is gesloten, geen consumentenvuurwerk, feesten en evenementen. Samen de jaarwisseling vieren kan nog steeds, maar helaas ingetogen. Binnen en buiten in de tuin of op straat met niet meer dan 2 gasten, kinderen tot en met 12 jaar uitgezonderd.”

Samenwerking politie, gemeente en beveiligingsbedrijf 

Ook veiligheid in de gemeente Brummen vindt de burgemeester belangrijk. Zeker in deze coronatijd waarin het virus snel om zich heen grijpt. Van Hedel: “We vinden het vervelend als mensen zich tijdens de jaarwisseling niet veilig voelen. Ik tolereer geen vernielingen en overlast moeten we gezamenlijk voorkomen. Op het naleven van de coronamaatregelen wordt ook toegezien. Daarom zet ik extra ogen en oren in. Dat doen we niet alleen door extra inzet vanuit onze toezichthouders en handhavers maar ook in de vorm van extra politie, al dan niet in burger. Daarnaast hebben we, net als voorgaande jaren, een beveiligingsbedrijf ingeschakeld om extra toezicht te houden bij onder andere openbare gebouwen, schoolpleinen en andere samenscholingsplekken. Dat werkte heel goed. Gelukkig zijn de jaarwisselingen in de afgelopen jaren in Brummen heel prettig en gezellig verlopen. Ook ditmaal hoop ik op een extra positieve inzet van iedereen. Ik heb daar alle vertrouwen in.” 

Toezicht 

Om de jaarwisseling in goede banen te leiden, is er in de aanloop naar oudejaarsdag en op oudejaarsavond toezicht op straat. Consumentenvuurwerk is dit jaar verboden, behalve klein vuurwerk zoals sterretjes. Er is extra controle op de naleving van de coronamaatregelen en op het in bezit hebben en afsteken van illegaal vuurwerk. Dit wordt in beslag genomen en overtreders kunnen rekenen op een bekeuring van minimaal 100 euro plus aantekening in het strafblad. 

Dit jaar is er ook extra inzet gericht op het veilig schieten van carbid. De voorschriften voor carbidschieten zijn fors aangescherpt. Maar wil je het gezellig houden? Schiet dan vooral veilig en zorg dat er altijd een Bewust Oplettende CarbidKnaller (BOCK) aanwezig is die op de hoogte is van dé vijf tips voor veilig carbidschieten! De BOCK let dit jaar óók op de coronamaatregelen en houdt bijvoorbeeld anderhalve meter afstand. Kijk op www.bock.nl voor alle informatieWilt u carbid schieten? Neem dan contact op met Renee Swarts van de gemeente Brummen via ons algemene nummer 0575-568 233. We willen graag inzichtelijk hebben door wie en op welke plekken carbid schieten plaatsvindt. Ook bespreken we dan graag alle voorwaarden die daarvoor gelden. Alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat we veilig carbid kunnen schieten.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 4 uur geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 5 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 7 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 7 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 7 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 7 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 7 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 8 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 8 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 8 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 8 uur geleden