Afbeelding

Inwonerspanel geeft voldoende voor gemeentelijke communicatie

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK - Inwoners zijn overwegend positief over de gemeentelijke communicatie en informatievoorziening. Voor zover er rechtstreekse contacten zijn met medewerkers of bestuurders, zijn deze meestal positief. En de verschillende communicatiekanalen die de gemeente tot haar beschikking heeft, krijgen als waarderingscijfer vaak een (ruime) voldoende. Dat zijn de eerste conclusies die getrokken kunnen worden uit het recente onderzoek onder het inwonerspanel ‘Brummen Spreekt’. In dit onderzoek stond overigens niet alleen de gemeentelijke communicatie centraal. Ook werden er enkele vragen gesteld over de nieuwe Omgevingswet, die in 2022 van kracht is. De resultaten van het onderzoek zijn te vinden op de speciale website www.brummenspreekt.nl.

Het is de tweede keer sinds de start van het inwonerspanel in 2014 dat de panelleden uitgebreid werden bevraagd over de gemeentelijke communicatie en informatievoorziening. “Het geeft ons een grote hoeveelheid informatie om te kijken hoe we in de gemeente Brummen onze informatievoorziening zo goed mogelijk kunnen organiseren”, laat communicatieadviseur Gert-Jan van Dijk na ontvangst van het rapport van onderzoekbureau Moventem weten. “Het mooie is dat dat we de cijfers kunnen vergelijken met 4 jaar geleden. Dit met het doel om de informatievoorziening nog beter op de wensen van onze inwoners af te stemmen en de wederzijdse communicatie tussen gemeente en inwoners, ondernemers en andere partners verder te verbeteren.” 

Waarderingscijfers 

In totaal hebben 526 panelleden de vragenlijst ingevuld. Het panel bestond op dat moment uit 1.152 inwoners,
dus een deelnamerespons van ruim 46 procent. De respondenten konden zich uitspreken over de verschillende communicatiekanalen. Vrijwel iedereen (zo’n 80 procent) heeft het afgelopen jaar de website www.brummen.nl bezocht. De waardering is overwegend positief (rapportcijfer 6,7). De huis-aan-huispagina’s GemeenteThuis belanden bij 91 procent van de ondervraagden op de deurmat en bijna 60 procent leest de pagina’s in z’n geheel. Slechts 4 procent bekijkt de pagina’s niet, terwijl de overige panelleden of de nieuwsberichten lezen danwel de bekendmakingen doorpluizen. Het waarderingscijfer voor GemeenteThuis is 7,0. Hogere waarderingscijfers scoren de gemeentegids en de digitale nieuwsbrief (beiden 7,3). In vergelijking met de resultaten van 2016 constateert Van Dijk dat de cijfers over de hele linie licht gedaald zijn. “We gaan dat de komende tijd goed analyseren en op basis van de reacties uit het panel verbeteringen doorvoeren. Maar we kunnen ook niet uitsluiten dat de roerige tijd waarin we als gemeente verkeren, wellicht enige invloed heeft gehad op het oordeel dat inwoners over de gemeentelijke communicatie hebben.”

Interesse voor de omgevingswet
Net zoals andere gemeenten is Brummen bezig met de voorbereidingen voor de Omgevingswet. Een nieuwe (landelijke) wet die in 2022 in werking treedt. Reden voor de gemeente om te kijken wat inwoners op dit moment al weten over de Omgevingswet en hoe zij hierbij betrokken willen worden. De resultaten laten zien dat 11 procent inhoudelijk op de hoogte is van deze nieuwe wet en 49 procent er van gehoord heeft. Veel inwoners willen weten wat deze nieuwe wet voor onze gemeente gaat betekenen (89%) en een kleine groep (22%) wil actief betrokken worden bij de uitwerking van deze wetgeving binnen onze gemeente. 

Inwonerspanel

De gemeente Brummen neemt het inwonerspanel serieus en betrekt inwoners graag bij belangrijke vraagstukken. Het panel bestaat sinds eind 2014 en telt 1.152 panelleden. Iedereen van 16 jaar en ouder die woont of werkt in de gemeente Brummen kan gratis lid worden van Brummen Spreekt. Wilt u dus ook uw mening geven over de impact van de genomen maatregelen op de lokale samenleving en uw persoonlijke situatie? Ga dan snel naar de website www.brummenspreekt.nl en meld u aan! 

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 8 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 14 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43