Afbeelding

College presenteert verzamelverordening 'Participatiewet

Gemeentenieuws

BRUMMEN/ EERBEEK – Een aantal verordeningen op het gebied van participatie zijn niet meer actueel en zijn door het college van burgemeester en wethouders ondergebracht in een nieuwe verzamel-verordening. Het gaat om de Verordening Participatiewet, de IOAZ en de IOAW. Voordat eind dit jaar de gemeenteraad deze verordening gaat bespreken en vaststellen, stelt het college iedereen tot en met 22 oktober in de gelegenheid een reactie te geven op de concept-verordening. Ook de Maatschappelijke Adviesraad (MAR) is om een reactie gevraagd. Op de website www.brummen.nl is de concept-verordening te lezen.

In 2015 verving de Participatiewet een aantal andere wetten, zoals de Wet werk en bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en een deel van de Wet Werk en arbeidsondersteuning jonggehandicapten (Wajong). In de gemeente Brummen zijn toen ook de lokale regels aangepast. Deze zijn nu aan vernieuwing toe. Onder andere vanwege wijzigingen in de wet. Maar ook omdat er in de afgelopen periode diverse veranderingen zijn geweest in onze gemeente. Zo is de begeleiding van werk sinds 2017 weer ondergebracht bij de gemeente Brummen en op 1 januari 2019 is daadwerkelijk gestart met de uitvoeringsorganisatie WerkFit Brummen. Daarnaast blijft de gemeente Brummen nauw samenwerken met de gemeente Apeldoorn. Dit is vastgelegd in een meerjarige uitvoeringsovereenkomst. Deze samenwerking werkt beter als de uitvoeringspraktijk in beide gemeenten waar mogelijk meer op elkaar worden afgestemd. Dit overigens zonder de Brummense beleidsvrijheid en wensen tot maatwerk los te laten.

In één verordening

Het college heeft bewust gekozen om een aantal verordeningen onder te brengen in één verzamelverordening. Dit in navolging van de gemeente Apeldoorn. Het gaat om de Participatiewet, IOAZ (inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen), IOAW (Inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers) en de inkomensgrenzen voor minimaregelingen. Zo'n verzamelverordening maakt het voor iedereen makkelijker om regels en afspraken op te zoeken, te lezen en te begrijpen. Dit geldt voor professionals, partners en inwoners.

Geef uw reactie

De concept-verordening is te vinden op de website van de gemeente Brummen (www.brummen.nl). Wilt u een reactie geven? Dat kan schriftelijk tot en met dinsdag 22 oktober 2019. Stuur deze naar het college van B&W, postbus 5, 6970 AA Brummen. Doe dit met vermelding van 'inspraakreactie verzamelverordening participatiewet'. Ook heeft u de mogelijkheid een reactie per e-mail in te sturen. Richt deze dan aan mevrouw S. Jongbloed via het e-mailadres s.jongbloed@brummen.nl.

Alle reacties die het college ontvangt worden bestudeerd en meegewogen in het definitieve voorstel aan de gemeenteraad. Het is de verwachting dat de gemeenteraad nog dit jaar een besluit kan nemen over deze verzamelverordening. Dit met als doel dat de nieuwe afspraken en werkwijzen vanaf 1 januari 2020 in gaan.

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00