Foto: Peter Lous
Foto: Peter Lous

Nieuw op VSM-station: bezoekerscentrum mét informatiepunt

Gemeentenieuws

Eerbeek – Door goed samen te werken kun je veel bereiken. Het bewijs van deze stelling wordt geleverd in Eerbeek. Dankzij de inzet van Stichting Visit Brummen-Eerbeek, de eigenaren van het stationsgebouw, de Veluwsche Stoom Maatschappij (VSM), Koller Installatietechniek, Welkoop, VVE Eerbeek, Veluwe Actief en Ondernemersvereniging Eerbeek (OVE) is in de afgelopen weken het stationsgebouw omgetoverd tot een mooi toeristisch informatiepunt. Ook de VeluweAlliantie en de gemeente Brummen dragen hieraan bij. Samen hebben zij een bedrag van € 15.000 euro beschikbaar gesteld om dit mogelijk te maken.

Al geruime tijd wordt intensief samengewerkt om het Eerbeekse station en de directe omgeving aantrekkelijker te maken voor toeristen en recreanten. In de afgelopen periode zijn al diverse werk-zaamheden uitgevoerd om de stationsomgeving aantrekkelijker te maken. Denk bijvoorbeeld aan het realiseren van een openbare toiletvoorziening, het opnieuw asfalteren van de spoorwegovergang en het verbeteren van groenonderhoud. Ook aan de aankleding van het stationsgebied is aandacht besteed door het verwijderen van oude wagons, het plaatsen van nieuwe gerestaureerde wagons en het plaatsen van bloembakken op het perron en bij de spoorwegovergang. Ook zijn de spoorbomen schoon gemaakt en worden er binnenkort historische seinpalen geplaatst door de VSM.

Eerbeek als papierdorp onderdeel van de industriële beleving

Voor bezoekers die het station van Eerbeek aandoen met de toeristische stoomtrein, moet het aantrekkelijk zijn om ook het centrum van Eerbeek te bezoeken. Al deze ogenschijnlijk kleine aanpassingen hebben een groot positief effect. Deze verbeteringen zijn niet onopgemerkt gebleven. Het VeluweTeam, dat namens de VeluweAlliantie helpt bij de uitvoering van de VeluweAgenda, is enthousiast. Het stationsgebied past uitstekend in de ambitie om werk te maken van de industriële beleving aan deze kant van Veluwe: de stoomtrein in combinatie met de papierfabrieken en het Kanaal. Op langere termijn kan het zich misschien zelfs ontwikkelen tot een van ontvangstlocaties voor de Veluwe. Vandaar dat gemeente en VeluweAlliantie de samenwerkingspartners hebben ondersteund en recent het toeristisch informatiepunt in het bezoekerscentrum is geopend. Immers, de zomer is begonnen en de dienstregeling van de VSM-stroomtrein is al weer van start gegaan.

Warm welkom voor de toerist

Bij het informatiepunt is informatie aanwezig over de directe omgeving , waaronder wandel- en fietsroutes. Ook wordt er verwezen naar het centrum van het dorp in de hoop dat mensen langer blijven of nog eens terugkomen. De stoomtrein heeft een dienstregeling waarbij de toeristen kort een stop maken. Tijdens deze stop is het mogelijk om een ijsje te eten op het perron, een folder uit het rek te pakken of een bezoekje te brengen aan het dorpscentrum van Eerbeek.

Tijdens de zomervakantie is het informatiepunt zes dagen per week geopend rondom de stoomtrein (aankomst- en vertrek)tijden. Kaartjes kunnen bij de VVV in het centrum van Eerbeek, het informatiepunt in het stationsgebouw en in de trein gekocht worden. Meer informatie is te vinden op www.stoomtrein.org of www.vvveerbeek.nl.                                                                                        

Uit de krant

Mevrouw Gebrands en de heer Mulder in het zonnetje gezet na ieder 25 jaar vrijwillige inzet.
Vrijwillers nemen afscheid tijdens speciale bijeenkomst stichting Handsaam Algemeen 17 apr, 11:08
Afbeelding
IVN wandeling Doorstapwandeling Herikhuizerveld Algemeen 16 apr, 14:56
Samen door het prachtige landschap rondom Brummen toeren.
Tweede editie Scootmobieltocht Algemeen 16 apr, 14:28
Afbeelding
Samenwerking Dorpsraad Brummen en IJsselmarke Algemeen 16 apr, 14:22
Aziatisch hoornaar heeft geen natuurlijke vijanden in Nederland.
Aziatische Hoornaar: een gevaar voor onze bijen en natuur Algemeen 16 apr, 14:07
Afbeelding
Oud papier Eerbeek Algemeen 16 apr, 13:57
Linedance met de Papervalley dancers.
Countrydansen weer helemaal in de lift Algemeen 16 apr, 13:54
 De graven van 6 bemanningsleden van de neergestorte Lancaster. Foto: Pascal Pasman.
Herdenking 4 mei in Hall Algemeen 16 apr, 13:45
Afbeelding
Meer toelichting nodig voor inzet dieseltreinen bij RegioExpres Algemeen 12 apr, 09:00
Foto: Rutger Jongejan
Brandweer niet altijd inzetbaar door vrijwilligerstekort Algemeen 12 apr, 09:00
Maurits (11) en Noah ( 7) hebben de rubberboot naar het water gesleept.
Wadi vol water Algemeen 12 apr, 09:00
Dagelijkse reportage van de NPO. Foto: Wim Kluvers
NPO Radio 1 bericht '5 dagen' over problematiek Camping De Marshoeve Algemeen 12 apr, 09:00
Wethouder Steven van de Graaf (r) en voorzitter Henk Poldermans tekenen het jaarplan onder toeziend oog van bestuursleden Anne Margreet van der Horst en Hay Verstappen.
Dorpsraad Brummen en gemeente ondertekenen jaarplan Algemeen 12 apr, 09:00
Afbeelding
"We halen de lucht uit de begroting" Algemeen 12 apr, 09:00