Afbeelding

Taal

Columns

COLUMN: De Pabo’s in Deventer en Zwolle, waar de toekomstige leraren en leraressen van het basisonderwijs worden opgeleid, zijn zich rot geschrokken van de geringe taalvaardigheid van hun studenten. Zelf zag ik bij de oprichting van tv-Gelderland de taalarmoede van Nijmeegse studenten die kwamen solliciteren. Er staat tegenover dat het met het Engels beter gaat. Dat komt door de televisie en de sociale media. Wat wil je als voetbalcommentatoren de keeper niet meer ‘de nul zien houden’, maar van een ‘clean sheet’ spreken. Ook ‘Juf’ is verdwaald in de Nederlandse taal. Spelling en spraakkunst zijn haar talent niet. Een woordvoerder van Saxion in Deventer denkt ‘dat het te maken heeft met de verandering van het taalgebruik in het algemeen’. Daar denkt onderwijsminister Wiersma gelukkig anders over, hij wil weer kwaliteitslessen in taal en rekenen.

‘Gemeente Thuis’ zal nooit de NS literatuurprijs krijgen, maar op spelling en spraakkunst valt niet zoveel aan te merken. De politiek omzwachtelde taal is wel eens moeilijk toegankelijk. Neem dit bericht van vorige week: “Vanuit het ontwikkelspoor ‘draagvlak / gebiedsgericht werken’ hecht het college van B & W groot belang aan gebiedsgericht werken. Reden om op dit ontwikkelspoor ook bestuurlijke focus te leggen. Dit nieuwe onderwerp wordt daarom als nieuw taakgebied belegd bij wethouder Van Klinken. Om een evenwichtige taakverdeling binnen het college te behouden wordt ook ‘toerisme en recreatie’ onderdeel van de taken van wethouder Van Klinken en komt het ontwikkelspoor ‘papierindustrie / Eerbeek-Loenen 2030’ in het takenpakket van wethouder Van de Graaf “.

In het bedrijfsleven gaan personele verschuivingen aan de top altijd in ‘onderling overleg’, al vechten ze elkaar tent uit. Het college van Brummen schuilt achter ‘ontwikkelspoor’, ‘draagvlak / gebiedsgericht werken’, ‘bestuurlijke focus’. Ging het misschien om wethouders die sommige van hun taken niet bij hen vonden passen? Zelfkennis hoef je toch niet te verbergen.

Muus Groot

Afbeelding
Nieuwe presentatie kleding voor SHE 3 Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Minister Ernst Kuipers houdt zich afzijdig Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd 50+ tennistoernooi Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Waardering dienstverlening gemeente gedaald Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Ontmoet de boswachter op Landgoed Leusveld Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
ijsselmarke Deel 8) Het boerenbedrijf Bouman Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Expositie schilderijen Emeke Buitelaar bij Gallery Aaldering Algemeen 30 mrt., 18:23
Afbeelding
Oud ijzeractie vv SHE Algemeen 30 mrt., 18:16
Afbeelding
Henk en Ank de Boer -Fokkema 50 jaar getrouwd. Algemeen 30 mrt., 17:17
Afbeelding
Baasje gezocht voor kanaries Algemeen 30 mrt., 15:55
Afbeelding
Opheffing veerpont Ingezonden 30 mrt., 15:09
Afbeelding
Start inschrijvingen voor Wandel4daagse Eerbeek Algemeen 30 mrt., 13:47
Afbeelding
De echte weidevogel problemen! Ingezonden 30 mrt., 13:39
Afbeelding
“Rhienderen Werkt !" Algemeen 30 mrt., 13:23