Afbeelding

Het Ravijn

Columns

COLUMN - Over ‘Den Haag’ wordt geklaagd dat het soms meer met interne problemen bezig is dan met de toestand van het land. De voorzittersruzie Bergkamp-Arib, de PvdA met Gijs van Dijk en de VVD in verkiezingsmodus over de asielopvang. Dat is in Brummen heel anders. Tijdens het debat over de begroting 2023 droomden de fractieleiders over een duurzame wereld zonder armoede. De nabije problemen kwamen er benarder af. Alleen de VVD droomde niet mee en beperkte zich tot een gewenste verlaging van de rioolbelasting en de afvalheffing. Het CDA filosofeerde wel, maar stelde net als de VVD: steek in godsnaam geen extra geld in klimaat en duurzaamheid.

Over drie jaar wordt het gemeentefonds herverkaveld en Brummen daardoor financieel gewurgd. Maar het gemeentebestuur heeft een list bedacht : Als signaal naar de provincie en het Rijk laten we een gat vallen in de doorrekening naar 2026. B & W vermoeden dat de hogere overheden daar wel van zullen schrikken.

Op verzoek van de PvdA gaat de gemeente onderzoek doen naar een noodfonds voor ‘middeninkomens met acute problemen’. Niet voor middenstanders, die moeten bij het Rijk terecht, zei de wethouder van financiën Van de Graaf. Maar Carla ‘Nightingale’ Wijnhoven (VVD) gaat alsnog een initiatiefwet indienen over het subsidiëren van burgerinitiatieven met een algemeen belang. De Wereldwinkel en de idealistische Stichting Kinderkledingbeurs, beiden bedreigd door bouwprojecten in Eerbeek, hebben haar sympathie.

De bestuurskracht is de achillespees van de gemeente. De reactietijd is vaak te lang, stelde fractieleider Tuiten van Lokaal Belang. Verzoeken uit de burgerij en vergunningaanvragen uit het bedrijfsleven verdwijnen in diepe bureauladen.

‘Raad tevreden over de begroting, wensen blijven’, zette Peter Leunissen boven zijn verslag in het Brummens Nieuws. Vrolijk davert Brummen op het ravijn af.

Muus Groot

!
Afbeelding
Shantykoor “De IJsselboei’ treedt op Algemeen 2 dec, 16:28
Afbeelding
OMNIA Massage Brummen Zakennieuws 2 dec, 16:19
Afbeelding
Weerstand tegen komst benzinestation Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Apeldoorn wil camping “De Marshoeve” kopen Algemeen 2 dec, 14:52
Afbeelding
Nieuwe locatie voor kegelclubs Algemeen 2 dec, 14:33
Afbeelding
BrummenEnergie geeft lokale energietransitie handen en voeten Algemeen 2 dec, 14:18
Afbeelding
Aanhangwagen afval in één ochtend Algemeen 2 dec, 14:15
Afbeelding
Drieling katerkittens Algemeen 2 dec, 13:30
Afbeelding
Slagschip Doonweg Columns 2 dec, 13:23
Afbeelding
48 woningen voor Oekraïners en spoedzoekers Algemeen 1 dec, 19:09
Afbeelding
Kunst door de brievenbus Algemeen 1 dec, 09:55
Afbeelding
Dorpsraad Eerbeek-Hall organiseert weer een inloop-spreekuur Algemeen 30 nov, 16:14
Afbeelding
Vlag tegen Huiselijk Geweld Algemeen 30 nov, 16:05
Afbeelding
Succesvol jubileumjaar Kunstkring Algemeen 30 nov, 16:03