Afbeelding

Roddelen is een rattenplaag

Columns

COLUMN: ‘Bovenpartijdige ambtsdragers’, zoals burgemeesters, moeten streng zijn in eigen huis en geliefd daarbuiten. Dat schreef columnist Hans Goslinga in dagblad Trouw naar aanleiding van het weifelende optreden van Kamervoorzitter Bergkamp in de affaire Arib. Met een zwakke voorzitter win je geen vertrouwen is zijn stelling.

De burgemeesters Aboutaleb in Rotterdam en Van der Laan ( l ) in Amsterdam zijn regenten die aan het criterium ‘streng in eigen huis en geliefd daarbuiten’ voldoen. Het zijn creatieve bestuurders die zich niet laten leiden door de waan van de dag, of politiek opportunisme. In Zutphen heeft hun collega Annemieke Vermeulen kennelijk haar krediet verspeeld. ‘Ze heeft kritisch naar zichzelf gekeken en ziet af van een herbenoeming’, zei de fractievoorzitter van de SP. De werkelijkheid is dat de raad haar laat vallen. Het publieke dossier van burgemeester Vermeulen is gevuld met anonieme bronnen en achterklap.

Het schijnt dat een raadsmeerderheid in Zutphen de burgemeester ‘eigenzinnig’ en ‘geen verbinder’ vindt. Dat laatste staat gelijk aan: we hebben haar niet aan een touwtje. Pieter Omtzigt was een vrije geest in de Tweede Kamer. Rutte en zijn coalitiepartners zagen hem liever in een ‘een functie elders’, maar het volk vertrouwt hem. In Zutphen verschuilen de raadsleden zich achter vertrouwelijkheid, zogenaamd om haar niet te beschadigen, maar juist de geheimzinnigheid knaagt aan haar reputatie. ‘Roddelen is een rattenplaag’ heb ik als jongetje geleerd.

Brummen heeft woelige jaren achter de rug. Coalities kwamen en gingen, maar de burgemeester is onomstreden. Dat was in het begin van deze eeuw wel anders. Als zelfstandig bestuursorgaan’, zoals interim-burgemeester Kozijn zich graag afficheerde, wilde hij zijn eigen wijsheid aan de raad opdringen. Ik was zelf raadslid en vond dat hij het wel eens bont maakte, maar dat kon in alle openbaarheid gezegd en uitgevochten worden.

Het zou best kunnen dat de burgemeester het veld moet ruimen, niet omdat hij geen verbinder is, dat is hij wel, maar omdat onze fragile gemeente bezwijkt onder de bestuurlijke last.

!
Afbeelding
Shantykoor “De IJsselboei’ treedt op Algemeen 2 dec, 16:28
Afbeelding
OMNIA Massage Brummen Zakennieuws 2 dec, 16:19
Afbeelding
Weerstand tegen komst benzinestation Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Apeldoorn wil camping “De Marshoeve” kopen Algemeen 2 dec, 14:52
Afbeelding
Nieuwe locatie voor kegelclubs Algemeen 2 dec, 14:33
Afbeelding
BrummenEnergie geeft lokale energietransitie handen en voeten Algemeen 2 dec, 14:18
Afbeelding
Aanhangwagen afval in één ochtend Algemeen 2 dec, 14:15
Afbeelding
Drieling katerkittens Algemeen 2 dec, 13:30
Afbeelding
Slagschip Doonweg Columns 2 dec, 13:23
Afbeelding
48 woningen voor Oekraïners en spoedzoekers Algemeen 1 dec, 19:09
Afbeelding
Kunst door de brievenbus Algemeen 1 dec, 09:55
Afbeelding
Dorpsraad Eerbeek-Hall organiseert weer een inloop-spreekuur Algemeen 30 nov, 16:14
Afbeelding
Vlag tegen Huiselijk Geweld Algemeen 30 nov, 16:05
Afbeelding
Succesvol jubileumjaar Kunstkring Algemeen 30 nov, 16:03