Afbeelding

Diaconie

Columns

COLUMN: Al tien jaar wacht de protestantse gemeente in Hall op doop- en belijdenisdiensten. Pastor Jolanda Aantjes bidt elke dag voor een nieuwe oogst, bekende ze aan De Stentor.

Uitvaarten zijn er nog wel in Jolanda’s kerkje. Mensen van mijn generatie, vermoed ik, die met het geloof zijn opgevoed, het zagen wegvloeien na hun vlegeljaren, maar nog ‘iets’ vermoeden tussen hemel en aarde. Zondag gaan ze naar de supermarkt. Met mij, al wil ik wel dat de engelen mij t.z.t. begeleiden naar het paradijs. (‘In Paradisum deducant te angeli’) 

Zelfs de kathedralen in Limburg hoeven niet elke zondag een mis te vieren. De bisschop is gezwicht voor de hoge brandstofprijzen en pastoresvlucht. Uitvaartondernemers hebben de ontwijde kerken overgenomen. De kloosters sterven uit, hun abdijbier wordt commercieel gebrouwen en de schaarse kloosterlingen bieden stilte aan mensen die zoeken naar zingeving. Reuversoord, in de uiterwaarden van Brummen, wordt in oude luister hersteld en een oord voor gesprekken en reflectie. 

Religies en levensovertuigingen hebben de mens altijd houvast geboden. Het is niet toevallig dat steile protestanten en overtuigde communisten tijdens de Duitse bezetting zo ruim vertegenwoordigd waren in het verzet. En ook nu zoeken mensen steun bij hogere machten. De ‘casemanager’ van het welzijnsbedrijf vervangt de pastoor uit mijn roomse jeugd. 

De overheid zou een ‘schild ende betrouwen’ kunnen zijn, maar de ‘kindertoeslagenaffaire’ en ‘Groningen’ zijn net zo hartverscheurend als de seksschandalen en de afwijzing van homo’s in de kerken. In Nederland leven anderhalf miljoen mensen onder de armoedegrens. De voedselbanken kunnen het niet meer aan. De diaconie van de kerken vormt een hoogstnoodzakelijke aanvulling op de bureaucratische verzorgingsmaatschappij. Misschien kan pastor Aantjes de diaconie opnemen in haar gebed. 

Muus Groot

Afbeelding
Stichting MET zoekt nieuwe bestuursleden en vrijwilligers Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Veluwse wild en origami in Eerbeeks dorpshart Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
De man (mv) in de straat Columns 3 feb, 09:00
Afbeelding
Verkeersplan lost knelpunten niet op Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Reeks van 9 over nieuw handelsmerk ' ijsselmarke' Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Tuinvogeltelling 2023 huismus meest geteld Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Oliebollen actie SHE: 400 euro voor KiKa Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Verhuiscoaches nu ook in Brummen actief Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd Rondje Oeken Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Tijdelijke woningen Oekraïners Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Als dinosauriërs spreken is vernieuwing van de baan. Ingezonden 3 feb, 09:00
Afbeelding
Voorlichtingsavonden scholengemeenschap Het Rhedens Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Elmo zoekt baasje Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
LCE Eerbeek op industrieterrein Kollergang prima idee! Ingezonden 3 feb, 09:00