Afbeelding

Carla ‘Nightingale’, kom op

Columns

COLUMN: Vanwege een geprangd gemoed heb ik Brummen maandenlang laten liggen waar het lag. Dromend in de zon. Het GroenLinkse raadslid Hennie Beelen, dat met mezenkastjes een biologische oorlog voerde tegen de eikenhoutprocessierups aan de Engelenburglaan, is weg. De mezenkastjes ook.

Een nieuw B & W trad aan, maar het staande beleid wordt voortgezet. Bezuinigen, bezuinigen. Het tempo iets omlaag, het sociale domein en de vierde wethouder moeten betaald kunnen worden. Alleen de rekrutering van een wethouder namens Lokaal Belang viel op. Geen partij-ijveraar, maar een buitenstaander opgedaan via een vacature-advertentie in het Brummens Nieuws. Op het eerste gezicht een gekwalificeerd iemand uit de gemeente zelf. Zo bezorgde Luuk Tuiten niet alleen Lokaal Belang een verkiezingsoverwinning, maar de gemeente ook een nieuw college. 

‘Eerbeek’ is verreweg het grootste vraagstuk in de gemeentepolitiek, maar het gaat de raad boven de pet en de leefbaarheid van het dorp is overgeheveld naar de provincie. Die bepaalt en betaalt. Kan de gemeenteraad meedenken over de menselijke maat. Dat moet ze dan wel doen. In het voorjaar deed Carla Wijnhoven namens de VVD, dus financieel weloverwogen mogen we aannemen, het voorstel om burgerinitiatieven met een duidelijk algemeen belang te kunnen subsidiëren. De aanleiding was een dreigende uitzetting van het ontmoetingscentrum ‘Onze Droom’ in Brummen. Het voorstel hangt nog in de lucht, maar ‘Onze Droom’ is inmiddels naar tevredenheid verhuisd. 

In Eerbeek dreigen twee burgerinitiatieven te worden opgeslokt door de vooruitgang. De Wereldwinkel moet sneuvelen voor het grootwinkelbedrijf aan de Wasacker en de idealistische kinderkledingwinkel aan de Derickxkamp voor de uitbreiding van De Beekwal. Huren elders is te prijzig voor deze ideële winkels. Laat de gemeenteraad het bij losse stoeptegels, of bekommert zij zich om de losse verhoudingen in de samenleving? Carla ‘Nightingale’ Wijnhoven heeft de weg gewezen.

Muus Groot

Afbeelding
Veluwse wild en origami in Eerbeeks dorpshart Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Stichting MET zoekt nieuwe bestuursleden en vrijwilligers Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
De man (mv) in de straat Columns 3 feb, 09:00
Afbeelding
Verkeersplan lost knelpunten niet op Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Reeks van 9 over nieuw handelsmerk ' ijsselmarke' Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Tuinvogeltelling 2023 huismus meest geteld Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Oliebollen actie SHE: 400 euro voor KiKa Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Verhuiscoaches nu ook in Brummen actief Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd Rondje Oeken Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Tijdelijke woningen Oekraïners Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Als dinosauriërs spreken is vernieuwing van de baan. Ingezonden 3 feb, 09:00
Afbeelding
Voorlichtingsavonden scholengemeenschap Het Rhedens Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
Elmo zoekt baasje Algemeen 3 feb, 09:00
Afbeelding
LCE Eerbeek op industrieterrein Kollergang prima idee! Ingezonden 3 feb, 09:00