Afbeelding

Ze deden een plas…

Columns

COLUMN - Geen honderdjarige blijft onbezocht door burgemeester Alex van Hedel. En nu heeft hij de nieuwe gemeenteraadsleden opgewekt: zoek het individu op, zonder te vervallen in cliëntalisme (u vraagt en wij bedienen u). Het kan het vertrouwen in de politiek herstellen, denkt de burgemeester. Een gouden echtpaar bezoeken gaat wel, maar wat zeg je tegen de 75-jarige Ben Wissink die aan De Stentor vertelde dat hij op een gemeentelijke begraafplaats ‘gewoon tegen een boom aan pist’. Er is geen toilet beschikbaar en oude mannen kunnen hun plas niet ophouden. En wat tegen Frank Olijslagers die het idyllisch landschap in Hall ziet verdwijnen onder dertien hectare zonnepark?

Je kunt natuurlijk uitleggen dat de gemeente geen geld heeft voor wc’s op het kerkhof, of de energietransitie nog eens uit de doeken doen. Daar maak je geen vrienden mee en raadsleden laten het zuur liever aan B & W. Toch heeft de burgemeester een punt: loop niet als een mak schaap het Haagse geregel achterna, maar ‘durf waar nodig maatwerk te maken’.

Juist deze week waarschuwde het VN-klimaatpanel dat de omschakeling van fossiele naar duurzame energie te langzaam gaat. De gemeente levert maatwerk met maximaal honderd hectare zonneparken. ‘Niet bij ons’, roept Hall als velen. Over de inpassing moeten de ondernemers in gesprek met omwonenden. Dat is twee tegen een zegt Olijslagers, ‘de gemeente en de experts tegenover de omwonenden’. Daar zouden raadsleden met hun betrokkenheid twee tegen twee van kunnen maken.

In de Staten van Gelderland heeft de SP jaren lang actie gevoerd voor toiletten in de regionale treinen. Om er van af te zijn bouwde de provincie wc’s op de stations en krijgen nieuwe treinen een plee mee. Is het echt zo moeilijk een wc-deur open te houden in de gebouwtjes op het kerkhof? ‘Ze dronken een glas, deden een plas en alles bleef zoals het was’, maar niet volgens Alex Van Hedel.

Muus Groot

!
Afbeelding
Shantykoor “De IJsselboei’ treedt op Algemeen 2 dec, 16:28
Afbeelding
OMNIA Massage Brummen Zakennieuws 2 dec, 16:19
Afbeelding
Weerstand tegen komst benzinestation Algemeen 2 dec, 16:00
Afbeelding
Apeldoorn wil camping “De Marshoeve” kopen Algemeen 2 dec, 14:52
Afbeelding
Nieuwe locatie voor kegelclubs Algemeen 2 dec, 14:33
Afbeelding
BrummenEnergie geeft lokale energietransitie handen en voeten Algemeen 2 dec, 14:18
Afbeelding
Aanhangwagen afval in één ochtend Algemeen 2 dec, 14:15
Afbeelding
Drieling katerkittens Algemeen 2 dec, 13:30
Afbeelding
Slagschip Doonweg Columns 2 dec, 13:23
Afbeelding
48 woningen voor Oekraïners en spoedzoekers Algemeen 1 dec, 19:09
Afbeelding
Kunst door de brievenbus Algemeen 1 dec, 09:55
Afbeelding
Dorpsraad Eerbeek-Hall organiseert weer een inloop-spreekuur Algemeen 30 nov, 16:14
Afbeelding
Vlag tegen Huiselijk Geweld Algemeen 30 nov, 16:05
Afbeelding
Succesvol jubileumjaar Kunstkring Algemeen 30 nov, 16:03