Logo brummensnieuws.nl

Een rollenspel

  Columns

COLUMN - Vakbondsbestuurders, die ik publiciteitsadviezen gaf, heb ik voorgehouden dat initiatief wordt beloond door de media. Het publieke debat draait om de boodschap en de boodschapper. Denk aan de strijd van Pieter Omtzigt en Renske Leijten tegen de belastingdienst. Lokaal is het niet anders. GroenLinks en Carla Wijnhoven van de VVD zochten de publiciteit met het oog op de verkiezingen en die kregen ze.

GroenLinks zette zich af tegen het plan voor een logistiek centrum in Eerbeek . ‘Onbetaalbaar en overbodig’, zeiden de Groenen. De Industriekern Eerbeek-Loenen verwerpt het beeld, maar erkent dat er ‘onvoldoende gedeeld is met de omgeving en de gemeenteraad’ en wil in gesprek gaan met GroenLinks. Met een publiek debat over het logistiek centrum kan GroenLinks een aanzet geven voor een betere communicatie. Het zal dan de credits krijgen voor de nieuwe openheid in Eerbeek.

Carla Wijnhoven heeft een voorstel ingediend om burgerinitiatieven met een duidelijk algemeen belang te kunnen subsidiëren. Ze had haast, want op 1 mei dreigt het ontmoetingscentrum ‘Onze Droom’ op straat te staan en Wijnhoven wil een helpende hand bieden. In een commissievergadering van de gemeenteraad werd ze geprezen voor haar inzet, maar werden ook onvolkomenheden in haar voorstel benoemd. ’Wie zal dat betalen’ kon ze niet zeggen, geen tijd gehad om uit te zoeken. Vrijwel alle andere fracties toonden zich bereid om samen met haar het voorstel te verbeteren, maar Wijnhoven weigerde. Zij wil het initiatiefvoorstel nog voor de gemeenteraadsverkiezingen in stemming brengen, ook al heeft wethouder Sjerps verklaard dat er voldoende mogelijkheden zijn voor tijdelijke huisvesting van Onze Droom na 1 mei.

Haar voorstel dient donderdag aanstaande in de gemeenteraad. Een nederlaag dreigt. Als Wijnhoven de uitgestoken hand van de andere fracties alsnog accepteert krijgt ze een gemeentewet op haar naam. Het is het verschil tussen een nederlaagstrategie en een heldenrol.

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: