Logo brummensnieuws.nl

Een dode hoek

  Columns

COLUMN - Omroep Gelderland had zich kunnen beperken tot een intern memo dat voetbalverslaggevers zich maar beter niet tussen het publiek kunnen begeven na een wedstrijd. De aanleiding was de molestatie van een verslaggever door boze NEC supporters. Maar de hoofdredacteur gaf het memo aan de publiciteit mee en in de beeldvorming bleef de omroep helemaal weg van risicowedstrijden. Het leverde de hoofdredacteur het verwijt ‘capitulatie voor geweld‘ op en ‘trut die je bent’ van Johan Derksen. (Dezelfde Derksen die ooit op uitnodiging van sportredacteur Wim van der Gaag uit Brummen zijn debuut als radiocommentator maakte bij Omroep Gelderland.)

Omroep Gelderland zal de publiciteit hebben gezocht om een shockeffect te bereiken. Zoals De Volkskrant en het AD voorpaginanieuws maakten van de aanhouding van verslaggevers bij straatrellen. Als de journalistiek niet vrij kan werken is de rechtstaat in gevaar. Het zijn grote woorden, maar denk aan de onthulling van de toeslagenaffaire, de ontmaskering van Sywert van Lienden en de Pandora-papers over belastingontduiking.

Een vrije pers is een ankerpunt van de democratie. Mag de democratie zich ook met de pers bemoeien? Journalisten zijn gauw op hun teentjes getrapt. Kritiek wordt wel eens met persbreidel verward. Ron Fresen, de politieke ‘duider’ van het NOS-journaal verwijt de parlementaire pers teveel voor de rel van de dag te gaan. En NRC’s chef-media Karel Smouter verbaasde zich over de hoeveelheid krantenkolommen over de aanhouding van de verslaggevers: ‘hij kon zich wel iets voorstellen van de politie dat journalisten ook plichten hebben’.

Omroep Gelderland kan zich het verwijt aantrekken dat het comfort van haar medewerkers boven de verslaggeving schijnt te gaan. Niet eens door de maatregel zelf - geen ‘stand-up’ tussen het publiek bij een risicowedstrijd - maar door de verwarringwekkende publiciteit. Er wordt al genoeg nepnieuws geleverd in de sociale media. De pers brengt de feiten, daarover mag geen onzekerheid ontstaan door een dode hoek in de verslaggeving.

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: