Afbeelding

Jehova’s

Columns

COLUMN - VVD-leider Peter Paul Steinweg wijt het aan zijn oppositie in de gemeenteraad, het zou kunnen, maar hoofdoorzaak van ‘geen windmolens in Brummen’ is de antipropaganda van de Cleantech-regio, waar Brummen deel van uit maakt. Als Jehova’s kwamen de Cleantech gelovigen in Brummen 46 windmolens verkondigen (en 7.000 hectare zonnepanelen). Misschien een manke vergelijking: Jehova’s komen onaangekondigd, Cleantech op verzoek van de gemeente.

Aan windmolens kleeft al lang het imago van stoorzender. Zet ze maar in zee en langs de snelweg. Als je in ieders achtertuin zo’n joekel opricht krijg je tegenwind. Groen en alle andere kleuren vermengden zich in afkeer. B & W, dat voor de Regionale Energie Strategie op zoek moest naar geschikte opstelplekken in onze gemeente, kon weinig anders concluderen dan: ‘geen ruimte voor windturbines’. Voor nuancering evenmin. Daarmee is de kous niet af, de energietransitie is onvermijdelijk en het Rijk of de provincie kunnen Brummen overrulen. De kabinetsformatie gaat erover. Zonnepanelen moeten nu onze energievoorziening overnemen van de windmolens. Een alternatief is kernenergie, maar dat vraagt tijd, en die is er niet.

Met het afschieten van Cleantech is tegelijk een serieuze discussie over onze eigen verantwoordelijkheid gedoofd. Is het landschap heilig? Er zou geen nieuwbouwwijk meer van de grond komen als elke ingreep in het landschap zondig wordt verklaard. Een rietgedekte molen wordt als landschapselement gewaardeerd, een windmolen niet. Klassieke vormen versus nieuwe zakelijkheid. De overlast door geluid en slagschaduw moeten we op gepaste afstand houden, maar zou er echt nergens plaats zijn voor een windturbine? De wereldvreemde communicatie van Cleantech heeft de discussie daarover verstikt. Misschien komt hij alsnog als er honderden hectares moeten worden kaalgeslagen voor zonnepanelen in de wei.

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48