Logo brummensnieuws.nl

Een winstwaarschuwing

  Columns

COLUMN - Net nu de samenwerking met de gemeente Brummen is bekrachtigd - de ‘trouwfoto’ stond vorige week in dit blad - meldt De Stentor: ‘Winstwaarschuwing oostelijke provincies’. De provincie helpt ons met geld en goede raad om uit de financiële malaise te komen. Hoe moet het nu verder?

Gedeputeerde Jan Markink staat op de trouwfoto, hem ken ik nog. In 2014 wilde hij de start van de Giro d’Italia naar Gelderland halen. Hij kwam ermee tijdens een coalitieoverleg. Markink was financieel gedeputeerde namens de VVD en ik fractieleider van de toen nog grote PvdA in Provinciale Staten. De Giro op de Posbank: het leek mij wel wat, maar ik wist dat mijn fractie er moeite mee zou hebben. Besteed je geld liever sociaal, vonden de linkse fracties en rechts meesmuilde: geef de miljarden waarop je zit aan de belastingbetaler. Een bot ‘nee’ van mij zou een slopende ruzie in de coalitie, waar we beiden deel van uitmaakten, opleveren. Ik blies een ‘linkse wolk’ en vroeg als tegenprestatie sociaal-culturele vooruitgang. Markink ging er op in en in 2016 trok de Giro door onze dorpen. Het was een volksfeest en een stimulans voor de recreatiesector.

Markink is een man van zijn woord en zijn begroting bleek sociaal, zoals afgesproken. Hij steunde Beuningen, dat met een miljoenentekort kampte bij de zandwinning in de Beuningse plas, en Apeldoorn, dat aan zijn optimistische grondpolitiek ten onder dreigde te gaan. Een van zijn trucs was maatregelen in Beuningen en Apeldoorn geen lokale maar een provinciale opgave te noemen, zodat jaloerse statenleden uit andere regio’s niet konden zeggen dat de spilzucht van Beuningen en Apeldoorn beloond werd.

De provincie zal de Eerbeek niet laten verzuren. Daar is Markink de man niet naar. Hij is wel een voorstander van sterke en levenskrachtige gemeenten. Ik ben er niet zeker van dat hij Brummen daartoe rekent.

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: