Logo brummensnieuws.nl

Vrolijk Links

  Columns

COLUMN - Zolang zij bestaan zingen de rooien van de PvdA en de radicale bloedgroepen in GroenLinks: ‘Sterft gij, oude vormen en gedachten’. Het is een opwekking uit De Internationale. Hun eigen vormen en gedachten laten zich maar moeilijk uitwieden. Na de verkiezingsdeceptie in het voorjaar riep Job Cohen, de oud-burgemeester van Amsterdam en oud-partijleider van de PvdA, GroenLinks en de PvdA toe: ‘Begin opnieuw, verzin een nieuwe naam en hupsakee’. 

In Brummen werd Cohen niet gehoord. Daar gedragen de PvdA en GroenLinks zich als twee egeltjes die zich niet aan elkaar willen bezeren. Ze flirten wel, maar gaan niet met elkaar naar bed. De voorzitters hebben afgesproken ’dat we elkaar op de inhoud opzoeken’. Aan een fusie denken ze niet. Een nieuwe naam komt niet bij hen op. GroenLinks en de PvdA werken al samen met het CDA en D66 in B & W. Daar zoeken de partijen elkaar vanzelfsprekend op de inhoud op. Dus wat is er nieuw aan de flirt van GroenLinks en de PvdA? 

Het oude verheffingsverhaal, waar ik zelf een product van ben, is sleets. Dorpspolitiek is weliswaar afhankelijk van nationaal beleid, maar staat er ver van af. De afbrokkeling van links en het CDA in Den Haag legt een slagschaduw over de lokale politiek. Een Haagse reputatie is vaak geen aanbeveling. Vorm en inhoud zijn één, vandaar Cohen’s: ‘verzin een nieuwe naam’. ‘Vrolijk Links’ in Brummen, misschien? Beter een frisse fusiepartij dan de gefrustreerde afsplitsingen in de huidige raad. 

In B & W vormen de wethouders van de coalitiepartijen een goed team. De VVD ontbreekt om politiek-inhoudelijke redenen, maar heeft in Bart Elbers en Peter-Paul Steinweg competente bestuurders op de bank. Met de VVD, het CDA en D66 zou Vrolijk Links een reële afspiegeling vormen van de politieke diversiteit in Brummen. Onze gemeente wankelt. Willen de vier partijen haar nog stutten? En hoe dan? Komend voorjaar kiezen we een nieuwe gemeenteraad. Het zou een ideeënstrijd kunnen worden.  

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: