Logo brummensnieuws.nl

De kwestie

  Columns

COLUMN - De teerling is geworpen. Brummen heeft zijn prijs bepaald: 680 miljoen euro. Aan Rheden wordt een lapje grond van anderhalve hectare verkocht voor 122.000 euro. Tachtigduizend per hectare. Tegen die prijs is de 8.500 ha Brummen 680 miljoen waard. Rheden krijgt een staartje van het Soerense Zand. Het gaat om een uitgebeend kassencomplex en Rheden wil er een woonwijkje bouwen. Een paar stappen verder zijn twee modelbedrijven gevestigd: Hovenier Meeuwis de Vries en Stal te Bokkel. Die willen we niet opvoeren aan de wolven van de Veluwe. Of wil de politiek er een gat in het weerstandsvermogen mee dempen? Het gaat om een tekort van 4.5 miljoen euro, ofwel 56 ha Brummense aarde. De VVD misschien? Het Soerense Zand is de achter uitgang van Eerbeek en de VVD schreef vorige week nog dat haar prioriteit bij ‘inspraak aan de voorkant‘ ligt. Nee, dus.

Wat de VVD als ‘grootste partij van Brummen’ ook niet wil, is het landschap ‘laten verpesten door windmolens’. Maar ja, VVD-Brummen is een onderafdeling van VVD-Rutte en die wil een regionale energiestrategie (RES) met windmolens en zonneparken. Ook de fractie Hofman & Kleverwal, een afsplitsing van een afsplitsing, zegt meer initiatief aan de burger te wil laten. Behalve dan de energiediscussie. VVD en Hofman / Kleverwal zeggen bij voorbaat ‘NEE’ tegen de windjammers. Zij riskeren dat de provincie ons wederom aan het oor komt trekken.

Alle politieke partijen hebben zich in dit blad uitgesproken over het toekomstperspectief van de gemeente. Maar de ‘klimaatpartijen’ CDA, Groen Links, D66 en PvdA durven de discussie over de windmolens kennelijk niet aan. Hun zwijgzaamheid voedt de onzekerheid in onze dorpen. Aan de overkant van de IJssel draaien al jarenlang drie windmolens. Kan het zonder overlast met (maximaal) drie erbij in Brummen? De kwestie is: Houden we onze eigen broek op, of laten we ons door de provincie in het pak naaien?

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: