Logo brummensnieuws.nl

Rosanne en Jolanda

  Columns

COLUMN - Dirk Groot uit Purmerend (geen familie) is een duurzaamheidsgoeroe. In 2019 stond hij nummer 1 in de duurzame tophonderd van ons land. Hij raapt blikjes, plastic en ander zwerfafval op, fotografeert het en houdt bij van welk merk en waar het lag. Zo weet de gemeente waar de prullenbakken moeten komen en kunnen bedrijven worden aangesproken op hun verantwoordelijkheid voor de weggooiverpakking. Dirk Groot veranderde van een mopperaar over respectloosheid in een ‘zwerfinator’, zegt hij zelf. Nederland telt inmiddels duizenden zwerfinatoren. De Volkskrant telde vorig jaar zo’n 2500 opruimacties. Tijdens de landelijke Opschoondag in maart waren Red Bull, McDonald’s, Heineken en mondkapjes de grootste zwervers.

Rosanne van Herksen, gemeenteraadslid van GroenLinks, pleit voor meer respect. Voor elkaar en de natuur. Haar volgend heeft de gemeenteraad gedaan wat een gemeenteraad altijd doet: een motie aangenomen tegen respectloosheid. Ik zag Rosanne als een Jeanne d’Arc aan het hoofd van een leger zwerfinatoren uit de Brummense gemeenteraad. Maar nee, er wordt slechts een commissie ingesteld, een ‘Werkgroep Respect’. Alsof er niet genoeg commissies zijn in Nederland-commissieland. Het zijn schuilplaatsen voor politici. Niet alleen politici laten ruimte tussen droom en daad. ‘Eeuwen’ geleden mopperde de ANWB al: ”Laat niet, als dank, voor ’t aangenaam verpoozen den eigenaar van het bosch de schillen en de doozen”.

Rosanna’s werkgroep denkt aan een ‘respect-logo’, lezingen door een kunstenaar, de aanleg van een ‘regenboogzebrapad’ en speeddaten. Ik voel bewondering voor de analyse en de strijdvaardigheid van Rosanne, maar hebben we naast de welzijnsstichting, de bibliotheek en de culturele raad nog een gemeentelijke instantie nodig? Ik denk eerder aan het goede voorbeeld op straat. Rosanne van Herksen is theatermaker. Maak straattheater. Pastor Jolanda twitterde: “Zijn bij de gemeente grijpers te verkrijgen om zwerfafval uit de bermen te pakken?” Wie wordt de Dirk Groot van Brummen? Rosanne of Jolanda?

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: