Logo brummensnieuws.nl

Web lokaal

  Columns

COLUMN - Jessica Durlacher heeft een boek geschreven: De Stem. Geïnspireerd door haar vriendschap met Ayaan Hirsi Ali. Zij heeft veel publiciteit gekregen en die heeft ze niet alleen gebruikt om haar boek te promoten, maar ook de boekhandel. Haar lezers heeft ze opgewekt: koop mijn boek lokaal. 

Ik vertaal haar: Ga niet naar Bol.com, kies de webshop van boekhandel Hendriks in Eerbeek of van Primera Bosman in Brummen. Het geeft je het goede gevoel dat je hen helpt overleven en dat je straks weer kunt struinen in hun mooie winkels. Durlachter heb ik nog niet gelezen, de biografie van Hans Van Mierlo gaat voor. Maar zij komt aan de beurt.

Blokker-eigenaar Michiel Witteveen vreest lege winkelstraten na de lockdown. Hij vindt dat de filialen van Hema, Action en Blokker door het kabinet financieel worden afgescheept met een fooi in vergelijking met de zelfstandige winkeliers. Kennelijk denkt de regering dat de ploeterende middenstanders minder overlevingskansen hebben dan de gevierde huishoudketens.

De supermarkten zijn de trekkers in kleinere winkelcentra. Ook in Brummen en Eerbeek. Het gaat ze goed. De lockdown bezorgt ze volle kassa’s. De bezorgdiensten van Jumbo en Plus groeien als kool. Het gaat om ‘beleving en inspiratie’, zei Jumbo’s Caspar Heine in deze krant. Je leest wel eens over grootstedelijke smulpaleizen waar AH en Jumbo mee experimenteren. Onze dorpssupers zouden dealers kunnen worden van lokale producten. In de kersttijd hebben de restaurants topkwaliteit geleverd uit hun afhaalkeukens. Zet hun producten naast de obligate kant en klaar maaltijden in de schappen. 

Winkeliers zien vaak niet verder dan hun etalage. Zij hangen de kerstverlichting op en mopperen over de baatbelasting. Als het nieuwe normaal weer de oude is, dan liever zonder de oude bekrompenheid. Ik hoop op een zomer vol terrassen, kramen en nieuw elan op de pleinen van Brummen en Eerbeek. 

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

De oplossing voor week 30 is: PARELOESTER 1 - 27 - 49 - 48 - 19 - 14 - 17 - 25 - 72 - 8 - 62

De oplossing voor week 30: