Logo brummensnieuws.nl

Schenkingen in contanten, door bankoverboeking

  Columns

COLUMN - De gratis spreekuren kunnen voorlopig vanwege corona niet plaatsvinden. Wel brengt Notarex regelmatig op ander wijze advies uit: zie hierna in deze column.

De jaarlijkse schenkingen vrij van schenkbelasting zijn dit jaar iets verruimd: ouders aan kinderen € 6604,00 en schenkingen aan anderen € 3244,00 (ook aan kleinkinderen en verdere familie).

In december kreeg Notarex de volgende vraag: ik heb de afgelopen jaren aan mijn kinderen belastingvrije schenkingen gedaan via bankoverschrijving. Een van de kinderen heeft dit geld op de eigen spaarrekening gezet. Het ziet er naar uit dat hij gaat scheiden. Heeft zijn ex dan ook recht op dat geld? Ze zijn getrouwd in gemeenschap van goederen.

Het antwoord: gelden van een schenking in contanten of via bankoverboeking vallen in principe in de gemeenschap van goederen. Er zijn uitzonderingen o.a.:

- het huwelijk is gesloten na 1 januari 2018 onder de sinds die datum geldende wettelijke gemeenschap.

- er is bij de schenking een zogenaamde uitsluitingsclausule overeengekomen.

Dat laatste is in ieder geval van toepassing als er op de datum van de schenking een akte is opgemaakt met uitsluitingsclausule, dit hoeft geen notariële akte te zijn maar kan een simpele onderhandse akte zijn.

Vorenstaande geldt evenzo als er sprake is van een geregistreerd partnerschap. Het gratis spreekuur van Notarex gaat door de coronaperikelen voorlopig niet door. Maar een gratis advies over al uw notariële vragen kunt u wèl telefonisch krijgen via 06 225 234 02 en ook via videobellen of skype.

Ook kunt u uw vraag per e-mail stellen op info@notarex.nl. Notarex zal u dan zo spoedig mogelijk antwoorden. In dringende gevallen kan een gesprek bij u thuis plaatsvinden met inachtneming van de coronamaatregelen

Het eerste gesprek of antwoord op een vraag is altijd kosteloos.

Mr. B. Haaijer

NOTAREX

06-22523402

info@notarex.nl

www.notarex.nl

Meer berichten
 


Week 36

In week 36 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: