Logo brummensnieuws.nl

Krimpen en slinken

  Columns

COLUMN - Kan een financieel herstelplan, waar de gemeente aan werkt, iets meer bieden dan krimpen en slinken? De tegenbegroting van de VVD doet vermoeden van niet. De zwakte van de VVD is dat zij niet de prijs durft te rekenen die een gemeente nu eenmaal vraagt. Financieel herstel wordt uitbenen van de voorzieningen.

GroenLinks verweet de VVD dat haar enige doel is belastingverhoging te voorkomen. Dat zal zeker zo zijn, maar de VVD durfde ook het idee los te laten dat in de dubbelgemeente Brummen-Eerbeek alles in tweevoud moet. Sluit het gemeentekantoortje in Eerbeek en een van de twee bibliotheken, vindt de VVD.

Het is het een heldere tegenstelling tussen anti-belastingpartij VVD en GroenLinks die opkomt voor de gemeenschapsvoorzieningen. Goed bruikbaar in de verkiezingsstrijd over anderhalf jaar. Maar beter is een gezamenlijke inspanning nù voor het Brummens herstel. De verhoging van de OZB- en de toeristenbelasting staat vast en je kunt je afvragen of er naast krimpen en slinken ruimte is voor nieuwe ideeën.

Een van de bibliotheken sluiten en verder niks, zoals de VVD wil, betekent in feite dat er een halve bieb overblijft, maar je ontdoen van de dubbeldwang biedt wel ruimte voor nieuwe ideeën. D66 heeft aangedrongen op een onderzoek ‘hoe en waar de huisvesting van openbare en gemeentelijke diensten en instellingen gecombineerd kan worden’. In coronatijd heeft de bibliotheek bewezen met nieuwe logistiek iedereen te kunnen bereiken, daar zijn geen twee gebouwen voor nodig. De scholen en het gemeentehuis zijn prima afhaalpunten. De bibliotheek is een plek om te ontmoeten, te lezen en te studeren. Samen met de welzijnsstichting vormt zij het culturele hart van onze dorpen. Verlaat de schuilplaatsen en sticht één cultuurhuis voor de hele gemeenschap. Dat is beter dan te zitten sippen over vergane glorie. Het Kerstenterrein in Eerbeek is nog vrij.

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 37

In week 37 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: