Logo brummensnieuws.nl

Visit Brummen Eerbeek

  Columns

COLUMN - Stel je voor dat de veeteelt compleet was verboden vanwege de stikstofcrisis. Een ramp voor de voedselvoorziening. De tractoren van de oprukkende boeren zouden bedolven worden onder de bloemen van juichende toeschouwers langs de weg. Nu ligt de voedselbereiding plat. Het kon niet anders: corona. Geen tractoren op de weg en toch draagt de horeca anderhalf keer zoveel bij aan de binnenlandse productie als de landbouw. ( 2.1 % vs 1.7 % bbp ).

Vaak lees je dat een levendige terrascultuur de binnensteden en dorpscentra verleidelijk maakt. Het lokt toeristen en omwonenden. Ook in Brummen en Eerbeek. Landalpark Coldenhove en de campings leveren niet alleen klantjes aan de horeca, maar ook aan de winkelstand. Op de parkeerplaats het hele jaar door vreemde auto´s. Dat zie je aan de dealermelding onder de nummerplaat.

Sinds corona stoomt de museumtrein station Eerbeek voorbij. De horecasluiting is een nieuwe klap voor het toerisme, een basisindustrie van Brummen. De Stichting Visit Brummen Eerbeek moet op zoek naar alternatieve distributiepatronen. Elke dag gehaktdag voor de hogere smaken. Een dagmarkt met streekgerechten uit de dorpsrestaurants, maaltijdpakketten van de plaatselijke chef-koks in de supermarkten en de foodwinkels. Een culinaire bezorgdienst.

Je zou kunnen denken: met een extraatje uit schatkist overleeft de horeca de tweede coronagolf wel. Maar hij komt boven op de voorjaarssluiting en nu al zijn er berichten dat de huidige lockdown wel eens zes weken kan duren tot een kale kerst aan toe. En vergeet even niet de restaurantbezoekers die smachten naar iets meer dan het dagelijkse aardappelen-, groente- en runderlapjesmenu. Visit Brummen Eerbeek is niet van de overheid. Een particuliere stichting is slagvaardiger, is het idee in het bedrijfsleven. En als je dan ook nog mag meedelen uit de plaatselijke belastingpot, het zal mij benieuwen wat de Stichting heeft bedacht.

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 36

In week 36 was er geen puzzle De oplossing voor week 45: