Logo brummensnieuws.nl

Nog 35999999 te gaan

  Columns

COLUMN - Afgelopen maandag in de krant: 'We hebben het nooit over records breken. We praten alleen over hoe we de problemen van de volgende wedstrijd oplossen'. Dat zei de Nederlandse assistent-trainer Pepijn Lijnders over topclub Liverpool. Het wonderteam van Virgil van Dijk en Georgino Wijnaldum. De 'Bond zonder naam', een katholiek reliek, had ook iets van dichtbij: 'Verbeter de wereld, begin bij je zelf'.

Brummen kan op me rekenen. Ik heb een aandeeltje IJsselruiters besteld. Voor 275 euro zet ik een zonnepaneel op het dak van de paardenmanege. Volgens de aankoopbrochure draag ik bij aan een duurzame maatschappij. En over vijftien jaar heb ik 257 euro belastingvoordeel gehad.

De IJsselruiters leveren een halve hectare; de Doonweg in Eerbeek zeven; en Hall, als 't mag van de rechter, vijfentwintig. De Elzenbos in Brummen zes-en-een-half en op particuliere daken kunnen we er ook wel tien hectare bij lappen. Bij elkaar 42 hectare zonnepark. Windmolens zijn productiever, eentje geeft evenveel stroom als honderd voetbalvelden met zonnepanelen. Mede namens BrummenEnergie draaien er straks drie joekels langs de IJssel bij Gorssel.

Het zijn stapjes op de weg naar Brummen energieneutraal. Van de gemeente moet het in 2030 zover zijn. Het zal niet lukken hebben de grootverbruikers in de papierindustrie al voorspeld. 2030 is te vroeg. Samen met zeven andere gemeenten in de Stedendriehoek Apeldoorn- Deventer- Zutphen is Brummen Greentech-regio. Het wil een Silicon Valley zijn op het gebied van duurzaamheid.  FC Twente, tien jaar geleden op de pof kampioen van de eredivisie, droomde ook: niet van de eerstvolgende wedstrijd, maar van de Europese top. Liverpool werd niet gehaald.

In een Regionale Energie Strategie droomt Cleantech van een stuk of dertig windmolens en 36000000 vierkante meter zonnepark in het Brummense landschap. Een meter voor mij en nog 35999999 te gaan. Pfff…

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 22

VERWANTSCHAPDe oplossing voor week 9: