Logo brummensnieuws.nl

'Geen kip te zien'

  Columns

"Het is hier zo stil dat je vliegen kunt hooren gapen en 't gras groeien", schreef de dichter Willem de Mérode. Hij woonde van 1924 tot zijn dood (1939) in Huize Bergzicht in Eerbeek. Zijn uitspraak is geboekt in de historische Canon van Brummen& Eerbeek*).  Bijna honderd jaar verder hebben de twens van onze burgemeester nog steeds een slaapverwekkend Brummen aangetroffen. Nieuwjaarsnacht. Behalve een paar rotjochies geen kip te zien. Er gebeurt hier niks: ik zeg het tegen de uitgever van dit weekblad en schrijf maar weer een stukje over de brandgaten, de kaalvlaktes en de veenbranden in de gemeenteraad.

De Mérode's eeuwige stilte gaat verstoord  worden door de burgemeester in eigen persoon. In zijn nieuwjaarsrede, als altijd met een schokkend plotje, nodigde hij 25 jongeren uit om samen met hem een 'knalfeest' te organiseren op nieuwjaarsnacht 2021. Types Duindorp zijn uitgesloten, want behalve een feest moeten ze vijf werkcolleges ondergaan over democratie, politiek en openbaar bestuur.  Door de rivaliteit tussen Brummen en Eerbeek is alles politiek in ons dorp. Eerbeek een centrumplan dan Brummen ook, Brummen een nieuw gemeentehuis dan Eerbeek een dependance, de bibliotheek, de welzijnsstichting: alles dubbelop.

De jeugd heeft de duurzaamheid, vindt de burgemeester, en met zijn politieke knalfeest gaat misschien oud zeer de lucht in.  Maar de jeugd vliegt verder. Vaak naar de stad. Oud blijft – en uit het westen komt een zwerm babyboomers oostwaarts. Het wordt grijs in onze dorpen, grijzer en grijzer. Een knalfeest wordt het niet. Het welzijnsbeleid voor ouderen gaat over zorg en verloren dorpsbeelden. Wel bingo, geen debat en cultuur. Onze jong ogende burgemeester wordt dit jaar toch echt zestig. Gaat hij in zijn volgende nieuwjaarstoespraak het ouderenbeleid opschudden?   

*) Pas verschenen en verkrijgbaar in de boekwinkels van Brummen en Eerbeek.

Muus Groot

Meer berichten
 


De oplossing voor week 2

In week 2 was er geen puzzelDe oplossing voor week 36: