Logo brummensnieuws.nl

'Je moet dansen als de muziek speelt'

  Columns

COLUMN - Ze beklom de Kilimanjaro in Tanzania en vulkanen in Equator. Geen berg ging haar te hoog. Haar fractie zag op tegen een confrontatie met de nieuwe coalitie in Brummen, maar VVD- raadslid Gerda Jolink zette zich eroverheen. Zij verscheen vorige week als enige van de nieuwe oppositie bij een 'informele gemeenteraadsvergadering', waar de nieuwe coalitie van PvdA, CDA, GroenLinks en D66 haar programma en haar wethouders voorstelde aan zichzelf en aan het haar gedogende Lokaal Belang. De burgemeester zat voor. Hij sprak uitdrukkelijk over een weliswaar 'informele', maar toch: een 'raadsvergadering'. En niet slechts 'een bijeenkomst van vier partijen die een coalitieakkoord presenteren'.

Democratisch Brummen en de VVD-collega´s van Jolink bleven weg. De volksvertegenwoordiger in hen legde het af tegen hun persoonlijke geraaktheid. Fractievoorzitter Carla Wijnhoven van de VVD heeft al enkele malen gevraagd om betere verhoudingen tussen de fracties in de raad van Brummen. Dan moet je er wel zijn. 'Je moet dansen als de muziek speelt', zei Rafael van der Vaart bij Studio Sport.

De aspirant-wethouders werden voorgesteld als godenkinderen. Naar hun mogelijke beperkingen werd niet gevist. Geen ervaring: Ingrid Timmer en Pouwel Inberg. Misschien wel uit de hoogte: Ine van Burgsteden, oud- locoburgemeester van Arnhem. De duurzaamheid van wethouder Van Ooijen. Geen debat over de vraag wat het coalitie-akkoord méér is dan een opsomming van algemeenheden en een belastingverhoging. De oppositie zat thuis.

Tijdens de formatie werd de raad een spiegel voorgehouden door gedeputeerde Markink (VVD), de sterke man van de provincie en financieel toezichthouder op de gemeenten. Hij weigerde een uitnodiging van de nieuwe coalitie om te komen praten over een sterk bestuur zonder de tegenpartijen erbij. Dat had de burgemeester ook mogen eisen.

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 30

VRAAGGESPREKDe oplossing voor week 9: