Logo brummensnieuws.nl

Wie pestte Steinweg?

  Columns

Brummen heeft geen nagel om z'n eigen gat te krabben en nu is de penningmeester ook nog weg. Peter-Paul Steinweg was niet de minste in B en W. Hij deed 'financiën' en 'Eerbeek', en dat deed hij bekwaam. Zo'n man wil je niet missen in het bestuursarme Brummen. Maar hij moet gaan. De heersende coalitie is geïmplodeerd. Het begon met het aftreden van wethouder Margriet Wartena. Haar onervarenheid, en kinnesinne tussen haar partij Lokaal Belang en het daarvan afgescheiden Democratisch Brummen (DB), deden haar de das om. Mame Douma, voorman van DB, had een oogje op haar zetel.

Normaal zou Wartena vervangen worden door een partijgenoot, maar door de zetelroof van Democratisch Brummen had de overgebleven eenmansfractie van Lokaal Belang niemand beschikbaar. Zonder Lokaal Belang heeft de coalitie een wankele meerderheid. Elke andersdenkende kan een crisis veroorzaken. Van armoede zijn de overgebleven regeringspartijen, VVD, CDA en PvdA, nieuwe partners gaan zoeken. Ik geloof dat het zo is gegaan, maar zeker weet ik het niet. Wat zich werkelijk heeft afgespeeld wordt ons onthouden. Uit het niets kwam het bericht van een informatie door twee provinciale VVD-prominenten die een brede coalitie adviseerde van VVD, CDA, PvdA, Groen Links en D'66. Het Brummens Weekblad opende ermee, vorige week vrijdag, maar diezelfde dag lieten de fractievoorzitters van CDA en PvdA weten dat ze de VVD niet vertrouwen. Groen Links en D66 delen het wantrouwen. Met z'n vieren gaan ze een nieuwe coalitie beginnen, zonder VVD.

Volgens de bende van vier "biedt de VVD op dit moment onvoldoende zekerheid voor een stabiel bestuur". Een toelichting ontbreekt. Achter de hand wordt de wispelturigheid van VVD-fractievoorzitter Carla Wijnhoven de ware reden genoemd.  Wijnhoven vreest dat de begroting van de 'alom gerespecteerde wethouder Peter-Paul Steinweg' wordt verkwanseld. Haar tegenstanders morren dat zijzelf degene was die Steinweg het hardst bestreed.

Tegen zijn zin is de lastendruk nu onder en de gemeentelijke armoede boven Gelders peil. Het dorpstoneel speelt: Wie pestte Steinweg?

Muus Groot

Meer berichten
 


Week 8

TRANSPIRATIEDe oplossing voor week 36: