Afbeelding

Voortbestaan HAH-bladen in gevaar

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De toekomst van de huis-aan-huis bladen (HAH-bladen) als het Brummen Nieuws ziet er zeer zorgelijk uit, als de gemeenteraad instemt met een nieuw systeem voor het aanbieden van ongeadresseerd drukwerk aan de Brummense huishoudens.

In een ambtelijk voorstel wordt de raad geadviseerd in te stemmen met een zogeheten opt-in systeem. Dat houdt in dat inwoners alleen reclamefolders ontvangen als ze dat zelf hebben aangegeven via een Ja-sticker op de brievenbus. Geen sticker betekent geen reclamedrukwerk.

HAH-bladen worden op zich niet als reclamedrukwerk aangemerkt en mogen wel worden verspreid. Voorwaarde is dat ze tenminste 30 procent van hun omvang besteden aan buurtgerichte redactionele inhoud. Het Brummens Nieuws voldoet ruim aan die norm. Maar daarmee worden HAH-bladen niet minder geraakt door de regeling, zegt Rob Kersten, uitgever van het Brummens Nieuws. “Ons blad wordt nu samen met de folders verspreid. Dat is logistiek het meest eenvoudig en houdt de kosten beheersbaar. Maar stel dat overal gaten in het bezorgschema vallen, doordat mensen geen ‘ja-sticker plakken’, dan wordt die bezorging heel moeilijk. De bezorgorganisatie van de folders zal de wijken moeten herindelen, want het aantal adressen neemt af en het is maar de vraag of het huis-aan-huis bezorgen van het Brummens Nieuws dan nog logistiek haalbaar is, afgezien van de kosten.”

De zorg lijkt niet irreëel. In het ambtelijk stuk wordt aangenomen dat 35 procent van de adressen een Ja-sticker plakt. Maar zegt er meteen bij, dat dat percentage waarschijnlijk lager zal zijn. Bij ten minste tweederde deel van de huishoudens komen dan dus geen folders binnen, maar het ook maar de vraag of de huis-aan-huisbladen vervolgens bezorgd kunnen worden.

Achtergrond van dit alles is de verwachting dat veel papier kan worden bespaard. Als inderdaad 65 procent van de huishoudens geen folders meer ontvangt, wordt in Brummen per jaar ruim 100.000 kilo materiaal bespaard. En minder folders betekent ook minder water- en energiegebruik bij de productie en minder CO2-emissie. In Brummen haalt Circulus samen met een aantal verenigingen het oud-papier aan huis op. De verenigingen krijgen hiervoor een vergoeding. Te verwachten valt dat hun inkomsten door het verminderde aanbod van reclamedrukwerk zal afnemen. Naar schatting gaat het om 3,750 euro van de 34.000 die nu jaarlijks wordt uitbetaald.

Uit de krant

Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 51 minuten geleden
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 1 uur geleden
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 1 uur geleden
Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 3 uur geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 3 uur geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 3 uur geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 3 uur geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 3 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 4 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 4 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 4 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 4 uur geleden