Afbeelding

Geen woningbouw op Kerstenterrein

Algemeen

EERBEEK - Op het Kerstenterrein in het Eerbeekse dorpscentrum komen geen woningen. Ook de mogelijkheid om op een deel van het Oranje Nassauplein 10 huizen te realiseren, vervalt. Dit is de belangrijkste conclusie van het ‘Woonkader Eerbeek’, dat het college van B en W deze week bekend heeft gemaakt. De gemeenteraad besluit hierover in juni. Ook burgers kunnen zich hierover uitspreken. 

De bedoeling van het ‘Woonkader Eerbeek’ is om te bepalen ‘hoe om te gaan met het toevoegen van woningen in relatie tot de milieuzonering van de industrie.’ Het is een aanvulling op onder meer het bestemmingsplan (incl. milieuzonering) dat in 2018 na veel discussie via de Raad van State is vastgesteld. Het college zegt hierover nu dat dit ‘een helder kader’ geeft waar wel of geen huizen gebouwd kunnen worden. Maar: ‘We constateren dat de industrie de zonering anders interpreteert.’ Het college leidt dit af uit ervaringen met recente projecten. Zo verzette Folding Boxboard zich tegen het bouwplan aan de Loenenseweg tegenover de Jumbo. Dit geschil is inmiddels bijgelegd. Ook de nieuwbouwplannen aan de Derickxkamp (Beekwal) blijken ‘erg gevoelig’ te liggen. Dit, ondanks het feit dat dit plan ruimschoots buiten de milieuzonering ligt en woningbouw hier dus geen beperkingen oplevert.

Het gemeentebestuur lijkt nu de impasse te willen doorbreken door gehoor te geven aan de gevoeligheden bij de industrie. In een gebied in de directe nabijheid van de fabrieken kunnen geen huizen worden bijgebouwd. Het gaat hier globaal om het gebied rondom de Weth. Sandersstraat/’t Haagje. Ook het Kerstenterrein valt hieronder evenals het een deel van het Oranje Nassauplein waarin nu nog de Action is gevestigd. Deze winkel verhuist naar De Wasacker. De optie om het huidige winkelpand te verbouwen tot woningen komt dus te vervallen.

In een iets wijdere omgeving mogen alleen huizen worden toegevoegd als het een verplaatsing betreft uit het hiervoor genoemde gebied. Over de invulling van het Burgersterrein, waarvan een klein gedeelte ook binnen de milieuzonering valt, wordt in het collegevoorstel niets gezegd.

Het college spreekt over een ‘toekomstbeeld’ waarin stap voor stap huizen verdwijnen uit de nabijheid van de fabrieken. Zo ontstaat hier meer ruimte en het aantal mensen dat hinder ondervindt wordt minder. Huizen die hier verdwijnen, kunnen elders worden toegevoegd. Het college karakteriseert dit scenario als ‘Het wandelend dorp’. Deze aanpak komt ook het woon- en leefklimaat ten goede, aldus het college.

Uit de krant

Kunt u het zich voorstellen? Een baby voeden van de koningin?
"De Min van de Koningin" Algemeen 7 uur geleden
Jazz en Swingmuziek werd in WO2 verboden.
Forest Jazz Band speelt op 5 mei Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Collecte Hartstichting brengt mooi geldbedrag op in Brummen Algemeen 13 uur geleden
Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 24 apr, 14:39
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 24 apr, 14:20
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 24 apr, 13:39
Foto ter illustratie.
Doe mee met gezellige Buurtklusteam! Algemeen 24 apr, 12:28
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 24 apr, 12:21
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 24 apr, 12:20
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 24 apr, 12:15
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43