Afbeelding

Oproep aan raad om pont te behouden

Algemeen

BRUMMEN - Een klemmend beroep deed Brummenaar Leo Verhoef donderdagavond op de leden van de Brummense raad en het college: “Doe er alles aan om het pontje tussen Brummen en Bronkhorst te behouden.” Zijn oproep ging gepaard met ruim 200 steunbetuigingen voor behoud van het veer.

De voortzetting van de veerdienst tussen Brummen en Bronkhorst dreigt te verdwijnen. Door de hoge leeftijd van de huidige pontbaas Dirk Wijers, die maar geen opvolging kan vinden. Daarnaast stopt mogelijk de provinciale bijdrage aan het Gelders Verenfonds. Hierdoor dreigt volgens een Verhoef “een verdere verschraling van het openbaar vervoer in onze regio.” Daarbij een belangrijke schakel in het toeristische verkeer.

Op 2 april kwamen op beide oevers sympathisanten naar de veerstoep, om door middel van samenzang met de koren Steenrewalt en De IJsselboei en het harmonieorkest Nieuw Leven aandacht te vragen voor het belang van de oeververbinding. Verhoef hoorde uit het publiek de verzuchting of en hoe deze manifestatie een vervolg zou kunnen krijgen. Dat bracht hem op het idee om via een ingezonden brief in de regionale huis-aan-huis bladen de inwoners van beide gemeenten naar hun mening te vragen. Dat leverde 224 reacties uit beide gemeenten en enkele uit omliggende gemeenten op. Verhoef: “Zonder uitzondering getuigen die van het belang van de veerdienst op velerlei gebied. Ook komt nadrukkelijk de wens tot uiting dat de gemeente in een meer actieve rol de mogelijkheden moet onderzoeken om de veerverbinding te behouden.” Hij overhandigde daarna de steunbetuigingen.

Een greep uit de reacties.

Behalve vanwege het toerisme vind ik het vooral ook voor de omwonenden (in heel brede zin van het woord) belangrijk dat er een opvolger gevonden wordt en dat de gemeente aan het voortbestaan meewerkt door bekostiging van het een en ander.

Tuurlijk moet de pont blijven bestaan. Dit is van economisch en tevens voor de toeristen erg van belang. DUS SLA DE HANDEN INEEN GEMEENTE.

Ik vind dat de pontjes tussen Dieren-Olburgen en Brummen-Bronckhorst moeten blijven. Het zou heel slecht zijn voor de toeristen, fietsers en woon-werkverkeer als deze 2 pontjes zouden verdwijnen. Ongeloof ! De veerpont is van groot economisch en toeristisch belang DUS heeft de gemeente daar een rol in.  De pont Brummen - Bronkhorst moet zeker blijven! Het is een belangrijke lokale verbinding en van cultuur-historisch belang. De pont is ook een belangrijke schakel in wandelroutes. 

Het is voor fietsers een belangrijke overgang om beide zijden van de rivier te genieten en een rondje Dieren Brummen of Zutphen-Brummen mogelijk te maken. Iets wat anders niet meer mogelijk is, omdat de omrij afstanden voor fietsers te groot zijn. En zo wordt weer een stuk mooi landschap ontoegankelijk gemaakt. De wereld zal een stuk minder mooi zijn, en de gemeente Brummen zeker, zonder het pontje. De pont moet blijven, doe er wat aan! Dit omdat er zoveel kanten aanzitten o.a.

A. Het is milieuvriendelijker, mensen pakken eerder de fiets en minder snel de auto.

B. Het is een toeristische trekpleister, wat Brummen ook inkomsten oplevert.

C. Schoolkinderen zijn korter onderweg op weg naar school en naar huis. Minder gevaarlijk dus

Provincie en gemeenten moeten inzien dat dit een cruciale verbinding is waarvoor publieke middelen goed besteed zijn. Milieu en klimaat lopen een klap op als bewoners en bezoekers/recreanten 10-tallen kilometers zouden moeten omrijden, gepaard gaande met veel extra broeikasgas en fijnstof uitstoot. Hierop bezuinigen is penny-wise, pound foolish.

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48