Afbeelding

Waardering dienstverlening gemeente gedaald

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Inwoners van Brummen oordelen positief over de woon- en leefomgeving en over diverse voorzieningen in hun buurt. De waardering steeg zelfs ten opzichte van een soortgelijk onderzoek vier jaar geleden. Minder te spreken zijn ze over de dienstverlening van de gemeente. De waardering hiervoor loopt niet over en is afgelopen jaren gedaald. Dit is de uitkomst van een onderzoek via het bewonerspanel ‘Brummen spreekt’. Ruim 600 inwoners namen hieraan in december vorig jaar deel.

Als bewoners gevraagd wordt een rapportcijfer te geven voor ‘Hoe prettig vindt u het om in uw buurt te wonen’ komt er een dikke acht uit de bus. Dat is bovendien een verbetering vergeleken met vier jaar geleden. Deze score betreft vele aspecten die te maken hebben met het welzijn en welbevinden van bewoners. De meeste mensen vinden dat ze passend wonen en men voelt zich thuis in de buurt. Ook is men overwegend positief over de woonomgeving. Genoeg groen, de buurt is netjes en schoon, met verkeersonveilige situaties valt het reuze mee en straten en stoepen zijn over het algemeen goed begaanbaar. Uit het onderzoek komt ook een beeld naar voren van grote sociale samenhang. Men vindt dat buurtbewoners prettig met elkaar omgaan, dat deze elkaar vertrouwen en voor elkaar klaarstaan.

Waardering gemeente matig

Tegenover deze mooie scores staan povere waarderingscijfers voor de gemeentelijke dienstverlening en voor de relatie inwoner – gemeente. In veel gevallen kan er net een mager zesje van af en op veel onderdelen is de waardering gedaald ten opzichte van vier jaar geleden. Of het nu gaat om de beantwoording van vragen, de contacten met de gemeente of het dienstbetoon van medewerkers. Het is allemaal net met de hakken over de sloot, om het in schoolse termen uit te drukken. En het rapport zal zeker niet afgesloten worden met ‘Ga zo door!’, want de algehele waardering is de afgelopen jaren gedaald.

Gert-Jan van Dijk, woordvoerder van de gemeente, beaamt dat er werk aan de winkel is. De gemeentelijke organisatie is op de hoogte gebracht van de resultaten en er zijn diverse acties in gang gezet ter verbetering. Deels is dat al in een eerder stadium gebeurd, ook los van deze onderzoeksresultaten. Hij zegt dat hij nog geen afgerond beeld heeft of de Brummense tendens zich ook in andere gemeenten voordoet. Hij vermoedt dat de coronaperiode een rol heeft gespeeld bij de afgenomen waardering. ‘Het was een onrustige periode, waardoor bijvoorbeeld ook ons servicepunt Eerbeek dicht was. Dat komt de dienstverlening niet ten goede.’ Ook wijst hij op de algehele maatschappelijke tendens van het afnemend vertrouwen in de overheid.

Afbeelding
Eerbeekse kunstmarkt in het bos Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
BroekRock Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Trots op papier! Algemeen 2 jun., 10:00
Afbeelding
Vaker en goed omzien naar elkaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Voortbestaan HAH-bladen in gevaar Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Oegandees koor naar kledingbeurs Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Avondwandeling Empese en Tondense Heide Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Ruim 9 miljoen voor wegennet Eerbeek Loenen Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Waar zijn GroenRechts en GroenMidden in Brummen? Ingezonden 2 jun., 09:00
Afbeelding
Eerbeeks vierdaagse legioen trekt door buitengebied Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Geen woningbouw op Kerstenterrein Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Bruidspaar Heuting-Fukkink 60 jaar getrouwd Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Baily zoekt baasje Algemeen 2 jun., 09:00
Afbeelding
Boerderijdienst Hall Algemeen 31 mei, 12:48