Afbeelding

BBB ook in Brummen met stip de grootste

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - De Boer Burger Beweging van Caroline van der Plas heeft een klinkende entree gemaakt waar het de gemeente Brummen betreft. De partij die in de Tweede Kamer één zetel heeft, kreeg bij de provinciale verkiezingen woensdag de voorkeur van 32,4 procent van de Brummense stemmers. Forum voor Democratie, bij de vorige statenverkiezing de grote winnaar, werd weggevaagd. Behaalde die partij in 2019 nog 14,5 procent van alle Brummense stemmen, bij deze verkiezingen bleef daar 2,2 procent van over.

Zou het woensdag om gemeenteraadsverkiezingen zijn gegaan, dan zou de BBB met zes zetels in de Brummense raad komen. Hoe dan ook: in Brummen wonnen nagenoeg alleen de nieuwkomers. Ja21 noteerde 3,6 procent. VOLT verwierf Brummen 2,2 procent van de stemmen, BVNL 0,7 procent en Ons Gelderland 0,6 procent. De eerste partij progressief, de laatste drie aan de rechterzijde van het spectrum. Geen van allen heeft overigens een specifiek Gelderse agenda.

Aan diezelfde rechterzijde moest ook Wilders PVV een behoorlijke veer laten. In 2019 6,6 procent van de Brummense stemmen, nu nog 3,8. Ook het CDA heeft reden tot treurnis. Niet onverwacht verloor de partij aanzienlijk. Mochten de Christen Democraten in 2019 nog de steun van 10,1 procent van de Brummenaren noteren, woensdag was daar 4,8 procent van verdampt. Ook VVD (van 15,8 procent naar 12,2), PvdA (11,4 naar 9,7) en GroenLinks (12,7 naar 7,8) verloren veel stemmen. D66 kwam uit op 5,2 procent (-1%), de SP halveerde ongeveer (van 6,4 naar 3,4%).

Afgezet tegen het Gelderse resultaat boerde BBB in Brummen zelfs erg goed. Provinciaal kwam de partij namelijk uit op 24,2 procent. Voor het overige was de lijn provinciaal grosso modo gelijk aan die van Brummen. In meer of mindere mate verlies voor de al zittende partijen, fractionele winst voor de nieuwkomers. Al was er voor de PVDA provinciaal wel een opsteker: ze boekte een plusje van een half procent.

Overigens was Brummen met een score van 32,4 procent voor BBB in deze regio geen koploper. In buurgemeente Bronckhorst ging de partij met maar liefst 44,6 procent van de stemmen aan de haal. In Voorst mocht 40,1 procent worden genoteerd. Als elders behaalde BBB in de steden een minder goed resultaat. In Zutphen staakte de teller voor de boerenpartij op 19,3 procent.

Uit de krant

Afbeelding
Expositie van schilderijen bij Kringloop de Bongerd Algemeen 3 uur geleden
Sieraden van Irene van der Horst.
Veelzijdige Expositie in Kapel Bronkhorst. Algemeen 3 uur geleden
Verwacht alle bekende hits van Duran Duran.
Covertijd bij de Vroolijkheid met Duran Duran Algemeen 4 uur geleden
Foto ter illustratie.
Doe mee met ons gezellige Buurtklusteam! Algemeen 5 uur geleden
Dames 3 blij met de nieuwe tenues.
Spiker Dames 3 in het nieuw! Algemeen 5 uur geleden
Vier volle kratten met producten werden verzameld voor de voedselbank.
Binnensportverenigingen Eerbeek organiseren Voedselbankactie Algemeen 5 uur geleden
Afbeelding
Vrijwillige netwerkcoach bij SWB Algemeen 5 uur geleden
Foto ter illustratie.
Zwemmen in buitenwater Algemeen 23 apr, 15:28
In de Eerbeekse Oliemolen wordt olie geslagen uit lijnzaad.
Oliemolen Eerbeek zoekt Vrijwilligers Algemeen 23 apr, 15:21
Afbeelding
Aanmelden voor organisatie Ouder & Kind festival Algemeen 23 apr, 14:39
Foto: Pixabay.
Onderzoek: Hier worden in Gelderland de meeste fietsen gestolen Algemeen 19 apr, 17:43
Kunst en gezelligheid op de Zeldzaam Mooi Markt.
Zeldzaam Mooi Markt Algemeen 19 apr, 17:34
Foto ter illustratie.
Voorlopig geen padelbanen in Eerbeek Algemeen 19 apr, 17:21
Afbeelding
Buigen zonder te breken Columns 19 apr, 17:03