Afbeelding

Dubbele stem uitbrengen?

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Verkiezingsfraude; er wordt met regelmaat over gesproken en het wordt eigenlijk altijd ontkend. Het zou het opzettelijk beïnvloeden zijn van het verkiezingsproces of de verkiezingsuitslag. Hoewel Nederland woensdag heeft laten zien dat het vertrouwen in de zittende regering duidelijk is afgenomen, is het vertrouwen in het stemproces kennelijk groot. In 2018 wijdde RTL nieuws nog een heel item aan verkiezingsfraude waarbij toendertijd de software niet veilig zou zijn. 

Kan het voorkomen dat iemand meerdere stemmen kan uitbrengen tijdens één verkiezingsronde? Het antwoord is kennelijk Ja. Dit overkwam Xavier Zeilinga uit de gemeente Brummen. Hij ontving 2 enveloppen op zijn naam waarin 2 stempassen zaten, met gelijke nummers.

“De mevrouw van de stembus zei dat er binnen de gemeente sprake is van 37 dubbele kiespassen. Echter dit is onderkend en deze dubbele passen, welke allemaal een uniek nummer hebben zijn ongeldig gemaakt en als zodanig aangemerkt met een code. De tweede stembus mevrouw heeft het nogmaals nagekeken, en het bleek, dat alle vier de passen die op mijn naam zijn uitgegeven, beschikken over hetzelfde unieke nummer en zijn daarmee kennelijk geldig. Hiermee had een tweede stem uitgebracht kunnen worden in een ander stemlokaal”, aldus Xavier.

De dames in het stemlokaal hadden nog nooit zoiets meegemaakt en het kan natuurlijk een keer voorkomen, maar Xavier had naar aanleiding hiervan toch vragen. “Hoe worden alle uitgegeven passen op doublures en unieke nummers gecontroleerd? Dit zou toch een waterdicht proces moeten zijn, gezien het belang van de democratie? Indien externe partijen het drukken en verzenden van stempassen verzorgen, kunnen burgers wel uitgenodigd worden om te komen kijken bij het tellen van de stemmen, maar hoe zouden zij moeten toezien op,-en of onregelmatigheden zoals deze kunnen vaststellen? Dit gebeurt dan mogelijk aan het begin van het proces en buiten het oog van eventueel toezicht.

Het Gemeentelijk stembureau kwam donderdagmiddag bijeen om te controleren of alles conform de regels is verlopen. “Er is sprake geweest van een storing bij de door het Rijk voorgeschreven drukkerij, die de stempassen heeft gedrukt en bezorgd. Dit was reden om achteraf nog een extra controle uit te voeren. We hebben alle stempassen gecontroleerd om te kunnen uitsluiten of er gebruik is gemaakt van dubbele stempassen” vertelt Gemeentevoorlichter Gert-Jan van Dijk. In een rechtstreekse reactie aan Xavier is medegedeeld dat het om een menselijke fout ging en de gemeente heeft Xavier bedankt voor zijn signaal en eerlijkheid.

Uit de krant

Manifest ondertekend waarbij gemeente kinderparticipatie een warm hart toedraagt.
Kinderburgemeester Anne pioniert Algemeen 39 minuten geleden
Afbeelding
Open Camping Dag bij Minicamping Molenallee in Loenen Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Biologische Boerderijwinkel De Nieuwenburgt viert de eerste uitstap van de koeien naar buiten! Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Meer muziek in de klas. Algemeen 23 uur geleden
Karate staat weer op de kaart.
Karate Club Eerbeek zet zich weer op de kaart. Algemeen gisteren
Een goede warming up is het halve werk.
Geslaagde afsluiting van 25e Wintertennis Competitie Dorpen Algemeen gisteren
Rock uit de jaren '90.
Covertijd bij de Vroolijkheid Melissa Etheridge Algemeen gisteren
Foto ter illustratie.
Glaskunstenaar Lidwien Mol Algemeen 27 mrt, 15:27
Een gezellig volleybaltoernooi voor sponsoren
Bruvoc Sponsortoernooi, weer gezellig op en buiten het veld. Algemeen 27 mrt, 15:08
Via een vignet bijdragen aan onderhoud van de Veluwe?
Vrijwillige vignetten voor mountainbiken en paardrijden op de Veluwe Algemeen 27 mrt, 12:14
Vr1 VV Oeken team.
Autobedrijf Felder sponsor inloopshirts VR1 vv Oeken Algemeen 27 mrt, 12:05
Wat is hier te zien?
Speuren naar sporen op het Schaddeveld Algemeen 27 mrt, 11:55
Afbeelding
Dorpsraad Brummen wil volgende stap zetten in Burgerberaad Algemeen 26 mrt, 15:05
Een gezellige paastraining voor de jeugd.
Speciale paastraining bij Sportclub Brummen Algemeen 26 mrt, 14:47