Afbeelding

Dubbele stem uitbrengen?

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Verkiezingsfraude; er wordt met regelmaat over gesproken en het wordt eigenlijk altijd ontkend. Het zou het opzettelijk beïnvloeden zijn van het verkiezingsproces of de verkiezingsuitslag. Hoewel Nederland woensdag heeft laten zien dat het vertrouwen in de zittende regering duidelijk is afgenomen, is het vertrouwen in het stemproces kennelijk groot. In 2018 wijdde RTL nieuws nog een heel item aan verkiezingsfraude waarbij toendertijd de software niet veilig zou zijn. 

Kan het voorkomen dat iemand meerdere stemmen kan uitbrengen tijdens één verkiezingsronde? Het antwoord is kennelijk Ja. Dit overkwam Xavier Zeilinga uit de gemeente Brummen. Hij ontving 2 enveloppen op zijn naam waarin 2 stempassen zaten, met gelijke nummers.

“De mevrouw van de stembus zei dat er binnen de gemeente sprake is van 37 dubbele kiespassen. Echter dit is onderkend en deze dubbele passen, welke allemaal een uniek nummer hebben zijn ongeldig gemaakt en als zodanig aangemerkt met een code. De tweede stembus mevrouw heeft het nogmaals nagekeken, en het bleek, dat alle vier de passen die op mijn naam zijn uitgegeven, beschikken over hetzelfde unieke nummer en zijn daarmee kennelijk geldig. Hiermee had een tweede stem uitgebracht kunnen worden in een ander stemlokaal”, aldus Xavier.

De dames in het stemlokaal hadden nog nooit zoiets meegemaakt en het kan natuurlijk een keer voorkomen, maar Xavier had naar aanleiding hiervan toch vragen. “Hoe worden alle uitgegeven passen op doublures en unieke nummers gecontroleerd? Dit zou toch een waterdicht proces moeten zijn, gezien het belang van de democratie? Indien externe partijen het drukken en verzenden van stempassen verzorgen, kunnen burgers wel uitgenodigd worden om te komen kijken bij het tellen van de stemmen, maar hoe zouden zij moeten toezien op,-en of onregelmatigheden zoals deze kunnen vaststellen? Dit gebeurt dan mogelijk aan het begin van het proces en buiten het oog van eventueel toezicht.

Het Gemeentelijk stembureau kwam donderdagmiddag bijeen om te controleren of alles conform de regels is verlopen. “Er is sprake geweest van een storing bij de door het Rijk voorgeschreven drukkerij, die de stempassen heeft gedrukt en bezorgd. Dit was reden om achteraf nog een extra controle uit te voeren. We hebben alle stempassen gecontroleerd om te kunnen uitsluiten of er gebruik is gemaakt van dubbele stempassen” vertelt Gemeentevoorlichter Gert-Jan van Dijk. In een rechtstreekse reactie aan Xavier is medegedeeld dat het om een menselijke fout ging en de gemeente heeft Xavier bedankt voor zijn signaal en eerlijkheid.

Afbeelding
Nieuwe presentatie kleding voor SHE 3 Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Minister Ernst Kuipers houdt zich afzijdig Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Zeer geslaagd 50+ tennistoernooi Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Waardering dienstverlening gemeente gedaald Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Ontmoet de boswachter op Landgoed Leusveld Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
ijsselmarke Deel 8) Het boerenbedrijf Bouman Algemeen 31 mrt., 09:00
Afbeelding
Expositie schilderijen Emeke Buitelaar bij Gallery Aaldering Algemeen 30 mrt., 18:23
Afbeelding
Oud ijzeractie vv SHE Algemeen 30 mrt., 18:16
Afbeelding
Henk en Ank de Boer -Fokkema 50 jaar getrouwd. Algemeen 30 mrt., 17:17
Afbeelding
Baasje gezocht voor kanaries Algemeen 30 mrt., 15:55
Afbeelding
Opheffing veerpont Ingezonden 30 mrt., 15:09
Afbeelding
Start inschrijvingen voor Wandel4daagse Eerbeek Algemeen 30 mrt., 13:47
Afbeelding
De echte weidevogel problemen! Ingezonden 30 mrt., 13:39
Afbeelding
“Rhienderen Werkt !" Algemeen 30 mrt., 13:23