Dierenseweg vanaf De Brugkabouter: 60 of 80 km?
Dierenseweg vanaf De Brugkabouter: 60 of 80 km?

Verkeersplan lost knelpunten niet op

Algemeen

GEMEENTE BRUMMEN - Het gemeentebestuur van Brummen vindt dat langs het kanaal tussen De Brugkabouter en de gemeentegrens met Rheden de maximumsnelheid 80 km moet blijven. Daarmee neemt het college een ander standpunt in dan de regionale projectgroep die vorige week een voortgangsnotitie uitbracht over het regionale wegennet. Daarin wordt voorgesteld om de snelheid hier te verlagen naar 60 km. ‘Voorbarig,’ noemt het Brummense college deze keuze.

De regionale projectgroep, bestaande uit de gemeenten Apeldoorn, Brummen en Dieren en de provincie Gelderland, vindt eigenlijk ook wel dat 80 km hier de maximumsnelheid moet zijn. Maar qua uitvoering ziet de projectgroep deze optie op voorhand toch niet zitten. Het wordt waarschijnlijk te ingrijpend en dus te duur. Brummen wil hierover eerst meer inzicht. Het college lijkt hierbij in het achterhoofd te hebben dat er dit jaar meer duidelijkheid komt over een toekomstig logistiek centrum (LCE) op de Kollergang. Als dat doorgaat zou een vlotte doorstroming richting Dieren een pluspunt zijn.  De kanaalroute trekt in de discussie over het regionale wegennet verreweg de meeste aandacht. De vele ongelukken en de pogingen van de gemeente Apeldoorn om hieraan iets te doen met tijdelijke maatregelen zijn hieraan debet. Het voorstel om van de kanaalroute een 60 km-weg te maken is dan ook inmiddels geen verrassing meer.  De algemene verwachting is dat een snelheidsverlaging langs het kanaal leidt tot meer verkeer (‘waterbedeffect’) op de N786; de route via Eerbeek en Loenen richting de A50. Om dit te ontmoedigen willen de regionale beleidsmakers de snelheid op de weg tussen Loenen en de A50 verlagen naar 60 km. Ook de dorpskern Loenen krijgt dan een snelheidsverlaging (30 km).  Opmerkelijk is dat voor overige delen van hetzelfde traject Eerbeek-A50, waaronder de Harderwijkerweg tussen Eerbeek en Loenen, juist géén snelheidsbeperkingen gaan gelden. Daarvoor hanteert de project een ander argument, namelijk ‘optimale doorstroming.’ 

Eerbeek bottleneck

Deze doorstroming richting A50 wordt nodig geacht voor de ontsluiting van de Eerbeekse papierindustrie. Het gedeelte Coldenhovenseweg - Loubergweg lijkt in dit verband cruciaal te worden. Deze wegen, een groot knelpunt vanwege wachtende en manoeuvrerende vrachtwagens, krijgen meer verkeer te verwerken vanwege het ‘waterbedeffect’ na de snelheidsverlaging op de kanaalroute. Daar komt het pendelverkeer bij tussen een toekomstig LCE en de papierfabrieken en de toename van (vracht)verkeer omdat de papierfabrieken de productie nog kunnen uitbreiden. De regionale beleidsmakers zijn summier over de knelpunten die in Eerbeek kunnen ontstaan. Het fenomeen van wachtende en manoeuvrerende vrachtwagens behoort volgens hen in de toekomst so wie so tot het verleden. Tenminste, als de plannen voor een LCE aan de Kollergang doorgaan. Verder vinden ze het ‘wenselijk’ dat er afzonderlijke fietspaden komen. Het college van Brummen wil dit aangescherpt zien, die vinden dit ‘een voorwaarde om de veiligheid van de fietsers te verbeteren.’ Om de situatie verder te verbeteren is herinrichting van de Coldenhovenseweg - Loubergweg noodzakelijk. Dat kan niet zonder de medewerking van de bedrijven langs deze wegen die grond moeten afstaan om ruimte te maken. Alle maatregelen hiervoor moeten nog vorm krijgen en provincie en gemeente moeten nog bekijken hoeveel het gaat kosten en wie welke rekening betaalt.

Uit de krant

Carita van Woerden vertelde mooie verhalen over antiek speelgoed.
Antiekhuis het Timpaan te gast bij de O.V.O.V. Algemeen 41 minuten geleden
Foto: Will Beumer.
"Mama, moet je straks op straat slapen" Algemeen 42 minuten geleden
Foto: Will Beumer.
Volop mediabelangstelling voor Marshoeve Algemeen 44 minuten geleden
Jeugd nam grootste beker mee naar Brummen.
ZV de Spreng eerste plek bij Vijfkamp! Algemeen 55 minuten geleden
HOB speelt in Oude- of Sint-Pancratiuskerk. Foto: Ans Kolkman.
Harmonie Orkest Brummen en Concordia Eefde betoveren publiek Algemeen 1 uur geleden
Foto ter illustratie.
Van het riool af Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Koningsdag 2024 in Eerbeek: Een dag vol festiviteiten! Algemeen 1 uur geleden
Daslook is een prachtig dwergkeeshondje.
Dier van de week Algemeen 1 uur geleden
Luchtfoto jaren ‘30. Onder de Coldenhovenseweg, links de Volmolenweg. Bron: Eddy Arends.
Herkomst volmolenweg. Algemeen 1 uur geleden
Ruim 80 deelnemers namen deel aan het Stratentoernooi.
Badminton stratentoernooi gezellig en sportief Algemeen 1 uur geleden
De N348 ligt er van 6 mei tot 2 augustus uit. Bron: Google Earth.
Info bijeenkomst over werkzaamheden N348 Algemeen 2 uur geleden
Liesbeth Borgonjen voor één van haar kunstwerken.
Extra grote wisselexpositie Liesbeth Borgonjen Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Centraal Testamentenregister Columns 4 uur geleden
De Leuvenheimse beek is een fantastisch plek om te vertoeven. Foto: Monique Schuite.
Eigenheid van de dorpen wordt gewaarborgd Algemeen 4 uur geleden